"Fruti di mare" u prevodu znači?

Na većini fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, počelo je polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete u školskoj 2015. – 2016.  godini. U zavisnosti od toga koji se fakultet upisuje, polažu se testovi iz matematike, fizike, biologije, hemije, psihologije, itd. Maksimalan broj bodova na polaganju prijemnog ispita je 100, uspeh tokom prethodnog  školovanja donosi maksimalnih 40,  a na testovima je moguće osvojiti 60 bodova. Na nekim društvenim fakultetima polaže se i test opšte kulture, koji je nekim studentima bio čak teži od stručnih delova prijemnog ispita.

Na većini fakulteta u Kosovskoj Mitrovici je danas u 10 časova počelo polaganje prijemnih ispita. Našu pažnju privukao je test opšte kulture i informisanosti, a u okviru prijemnog ispita na pojedinim studijskim programima Filozofskog fakulteta univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Test je činilo trideset pitanja na koja su kandidati trebalo da odgovore zaokruživanjem jednog od nekoliko ponuđenih odgovora. Ovaj test je vrsta merenja sposobnosti – nalik merenju inteligencije, i njegov cilj je da napravi razliku između onih koji tokom svog života imaju šira interesovanja i onih koji nemaju. Prilikom formiranja pitanja vodilo se računa da budu zastupljene različite oblasti, od prirodnih i društvenih nauka do umetnosti, sporta, muzike i politike. Od budućih brucoša se očekivalo da znaju šta je "apatrid", koliko santimetra ima jedan inč, da li je Mali država Afričkog kontinenta, itd. 

Razgovarali smo sa nekim od, nadamo se, budućih brucoša – pred današnji prijemni ispit na Filozofskom fakultetu. Oni su zabrinuti posebno za to kako će uraditi test iz opšte klture.

"Više sam se fokusirala prilikom pripreme na stručni deo svog prijemnog ispita. U testu opšte kulture, ima nekih oblasti u kojima se ne snalazim baš najbolje, nešto sam radila, videćemo," kaže T.M., koja konkuriše na jednom od odseka Filozofskog fakulteta.

Materijal koji su svršeni srednjoškolci koristili za pripremu ovog dela prijemnog ispita sadrži 300 pitanja. Neka od njih, koja govore o opštoj kulturi i informisanosti onih koji planiraju da postanu 'akademski građani' dajemo u nastavku:

 1. "Fruti di mare" u prevodu znači:

 1. plodovi tora
 2. plodovi voćnjaka
 3. plodovi mora
 4. plodovi šuma

 2. Biblija je sveta knjiga:

 1. Hindusa
 2. Hrišćana
 3. Muslimana
 4. Budista

 3.  Kubizam je deo:

 1. deo geometrije
 2. vrsta instrumenata
 3. instrument u građevinartstvu
 4. pravac u umetnosti

 4. Monsun je vrsta:

 1. pića
 2. jela
 3. vetra
 4. vode

 5. Kada kažemo „crno zlato“ tada mislimo na:

 1. ugalj
 2. grafit
 3. naftu
 4. tinta

6. Koja krvna grupa ne postoji:

 1. A
 2. B
 3. AB
 4. 0
 5. D

7. Bob Rock i Alan Ford su članovi grupe:

 1. KGB
 2. Mosad
 3. CIA
 4. TNT

8. Stogodišnji rat se vodio izmađu:

 1. Francuske i Španije
 2. Španije i Portugalije
 3. Holandije i Engleske
 4. Francuske i Engleske

9. Heliocentičnu teoriju je postavio:

 1. Nikola Kopernik
 2. Johan Kepler
 3. Galileo Galilej
 4. Rene Dekart

10. II srpski ustanak je počeo:

 1. Orašcu
 2. Takovu
 3. Kragujevcu
 4. Kruševcu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Svih 300 primera pitanja koji budući brucoši koriste kao pripremu za polaganje testa opšte kulture i informisanosti, možete pogledati na sledećem linku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.