Optužnice Specijalnog suda krajem godine

Očekuje se da prve optužnice u vezi sa navodnim ratnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) budu podignute krajem godine, piše današnji Zeri, navodeći da je podizanje prvih optužnica u 2017. potvrdio Čarls Smit, jedini Amerikanac među 19 sudija Specijalnih komora ovog suda.

On je naveo da neće putovati u Hag do kraja godine, a pre podizanja prvih optužnica, prenosi list. Međutim, Ehat Miftaraj, iz Kosovskog pravnog instituta Kosova (KPI) rekao je da podizanje optužnica zavisi od efikasnosti Specijalnog suda, a ne od izjava Smita. Dodaje i da će Specijalni sud vrlo brzo biti u funkciji.

"Činjenica da je Tužilaštvo već počelo da radi pre nekoliko godina i da su timovi tužilaca radili na ovom slučaju i pre uspostavljanja Specijalnih komora – signal je da će Tužilaštvo podići prve prijave odmah nakon funkcionalizacije suda," kaže Miftaraj.

Pored toga, stručnjak za ustavna pitanja, Mazljum Baraljiu, rekao je da je kašnjenje EU u funkcionalizaciji Specijalnih komora neopravdano:

"Svako odlaganje zaključivanja procedura imaće direktan ili indirektan uticaj na proces izgradnje države Kosova i njenog imidža."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.