Optužnica protiv muškarca – na Jarinju mu pronašli municiju, a u kući pušku

FOTO: Fejsbuk/Xhelal Sveçla

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv muškarca uhapšenog juna meseca na prelazu Jarinje, nakon što je kod njega policija pronašla 4,000 metaka, a potom i pušku.

Slučaj se dogodio 9. juna u jutarnjim satima, kada je na gore pomenuti prelaz pristiglo vozilo srpskih registarskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin, precizirao je tada kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, premda se po izveštaju policije lice vodilo kao muškarac sa Kosova.

Pretresom njegovog automobila marke Golf 3, u delu namenjenom za rezervnu gumu službenici su tada pronašli 4,000 komada metaka različitih vrsta.

Vozač sa incijalima D. M. je odmah uhapšen, a policija je nakon hapšenja u njegovoj kući pronašla i pušku – AK-47 sa tri prazna šaržera.

Kako je juna naveo takođe Svećlja, radi se o muškarcu zaposlenom u kosovskom Ministarstvu životne sredine, infrastrukture i prostornog planiranja, koji je u toj instituciji prethodno integrisan iz srpskog sistema.

Njemu je istog dana određeno 48-časovno zadržavanje.

Specijalno tužilaštvo danas precizira da je optužnica protiv njega podignuta, jer je postupio suprotno zakonu o oružju i eksplozivnim materijama, te da je oružje posedovao za potrebe uvoza i izvoza.

Stoga, on se po optužnici tereti za krivično delo „Uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksplozivnih materija“, kao i „Posedovanje, kontrola ili neovlašćeno držanje oružja“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.