Još jedan neuspešan sastanak Mustafe i Kurtija?

ldk vv sastanak

Vest je ažurirana

Nakon jednočasovnog sastanka u prostorijama kosovske skupštine, lideri pobedničkih partija na vanrednim parlamentarnim izborima, Isa Mustafa i Aljbin Kurti, čini se da ni danas nisu uspeli da postignu dogovor o koaliciji. Kamen spoticanja i ovog puta je mesto predsednika Kosova, prenose kosovski mediji. Iz LDK i Samoopredeljenja još uvek se niko nije oglasio u vezi sa održanim sastankom.

Tokom današnjeg sastanka kako su naknadno javljali prištinski mediji, a preneo RTK, Mustafa je Kurtiju predložio da LDK dobije mesto predsednika Kosova, predsednika Skupštine, prvog zamenika premijera i četiri ministra.

Funkcija predsednika Kosova je do sada bila „kamen spoticanja“ u pregovorima dve stranke.

U međuvremenu portal gazetablic.com objavio je da bi ovo mogla biti poslednja ponuda, pošto je za 26. decembar zakazana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta.

Prema ovom predlogu PS bi dobio premijera, drugog zamenika premijera i šest ministarstava.

Predlog Mustafe je u suštini rezultat odluka donetih na poslednjem sastanku Glavnog odbora stranke, kada je Mustafa najavio da bi opcija B bilo ostajanje LDK u opoziciji i nemogućnost stvaranja nove vladajuće koalicije, odnosno održavanje novih izbora.

Ni Kurti nije isključio mogućnost da se ponovo izađe na birališta ako ne bude postignuta koalicija sa DSK, iako je danas izjavio da je postizanje sporazuma „moguće i potrebno“.

Predsednik LDK, Isa Mustafa, potpredsednik Agim Veljiu i Vjosa Osmani nakon sastanka nisu davali izjave za medije. S druge strane, ni iz pokreta Samoopredeljenje niko se do sada nije oglasio.

Lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, ranije danas, rekao je novinarima da je optimističan u pogledu postizanja koalicionog sporazuma sa LDK, kao i to da će javnost biti obaveštena kada sporazum bude bio postignut, ali i da održavanje sastanka više ne predstavlja nikakvu novost.

Mustafa i Kurti do sada su se samo jednom medijima obratili zajedno, da bi kasnije praktikovali obraćanje javnosti putem pisanih saopštenja ili preko predstavnika ovih partija, Glauka Konjufce i Avdulaha Hotija. 

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Kosovu pozvale su juče na formiranje nove Vlade Kosova proizašle iz prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra.

One su se saglasile sa zahtevom šefice kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove koja je zatražila da se formira vlada Kosova i istakli da građani s nestrpljenjem čekaju da se stvori nova vlada i donesu obećane promene.

„Slažemo se sa EU: narod Kosova nestrpljiv je prema vladi koja će doneti pozitivne promene“, navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Britanska ambasada je objavila slično saopštenje u kojem se kaže da podržava zahtev Apostolove, šefa EULEX-a i šefova misija Evropske unije na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.