Optužnica protiv D. A, Tužilaštvo u PR ga tereti da je sa srpskom policijom učestvovao u ubijanju Albanaca 1999.

Specijalno tužilaštvo Kosova
FOTO: Specijalno tužilaštvo Kosova

Specijalno tužilaštvo podiglo je i podnelo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv D.A. Tereti ga za ratni zločin protiv civilnog stanovništva navodno počinjen 1999. godine. RTS je javio u međuvremenu da je reč o osobi koja je uhapšena na Jarinju decembra meseca prošle godine.

Iz ovog tužilaštva saopšteno je da postoji osnovana sumnja da je D. A, u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, tokom rata na Kosovu, tačnije od januara do juna 1999. godine, navodno učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline, a zatim i u pljačkanju i paljenju kuća Albanaca.

Iz tužilaštva navode i da su navodno ista lica učestvovala u maltretiranju albanskih civila, od kojih su pojedini ranjeni i ubijeni, kao i u pogubljenju – pokojnog B. Š (Sh), radnjama koje su, kako navode, sankcionisane po kosovskim zakonima, običajima ratovanja i Međunarodom ženevskom konvencijom i drugim protokolima.

U saopštenju se precizira da postoji osnovana sumnja da je D. A, 20.04.1999. godine, u selu Butovac, Opština Priština, zaustavio oštećenog A.K. koji je tada imao 15 godina, te da su ga D. A. i ostale „srpske paravojne formacije“ zlostavljale, mučile, maltretirale, kako fizički tako i psihički.

Bez iznošenja drugih detalja iz tužilaštva navode da je zatim pucano iz automatskog oružja, usled čega je neko pao na zemlju, te da je potom zaključeno da je reč o preminulom B. Š. (Sh) iz sela Trudna.

Tužilaštvo tereti D. A. za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142, u vezi sa članom 22. ZKP SFRJ.

RTS je javio danas da je D. A. zapravo Srbin koji je uhapšen 8. decembra prošle godine na Jarinju.

Vest o hapšenju ove osobe tada je potvrdila Kancelarija za KiM, navodeći da je ona često boravila na Kosovu i da nikada pre toga nije imala nikakvih problema.

Iz ove kancelarije ujedno je saopšteno da je D. A. godinama vodio sudski spor, jer mu je, na osnovu lažnih dokumenata, uzurpirana imovina u selu Matičane u opštini Priština.

Advokatica Jovana Filipović potvrdila je istog dana njenom klijentu određen pritvor od mesec dana.

On nikada nije bio pripadnik vojske, policije ili druge paravojne jedinice i ne zna gde je selo Butovac jer nikada nije bio tamo, kazala je tada Filipović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.