Opozicija u Kosovskoj Mitrovici pokreće peticiju za održavanje srpskih lokalnih izbora

Početkom sledeće nedelje u Kosovskoj Mitrovici počeće potpisivanje peticije opozicionog Patriotskog bloka, koja će biti poslata Skupštini Srbije sa zahtevom da se organizuju lokalni izbori Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Predsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić i predsednik Dveri Boško Obradović ovim povodom boraviće u utorak u Kosovskoj Mitrovici, a kako je jedan od vođa ovog pokreta, Marko Jakšić, rekao za lokalni radio Kontakt plus, oni očekuju da prikupe do 30.000 potpisa. U ranijem intervjuu za KoSSev, Jakšić je izneo stav da nije optimista da će Srbija to i učiniti, ali da bi "najgora stvar" bila da se "sedi i mirno posmatra" kako Kosovo i de jure i de fakto postaje nezavisna država.

Pred istek stare godine Patriotski blok je grad oblepio plakatama u kojima građane poziva da u utorak – 29. decembra, u 18 časova, u prostorijama sale za sastanke restorana North City u Kosovskoj Mitrovici, prisustvuju tribini na kojoj će govoriti Rašković-Ivić i Obradović.

Lokalni izbori Republike Srbije na KiM-u jedini način zaštite Srba

U nedavnom intervjuu za KoSSev, Marko Jakšić je naglasio da je jedini način na koji Srbi mogu da se zaštite na Severu Kosova taj da Srbija upravo raspiše lokalne izbore, kako bi Srbi znali, kako je Jakšić naveo, kome pripadaju.

Na Severu funkcionišu privremena opštinska veća koja su nezakonita, rekao je tada Jakšić – jer Srbija po Ustavu ne sme da ukida opštine, a da se istovremeno ne raspišu lokalni izbori. 

On je, međutim, naglasio da opozicija nije ubeđena da će Srbija to i da učini, jer je "previše toga" obećala zapadu i žrtvovala da bi ušla u Evropsku uniju, ali i da stvara "još jednu albansku državu na Balkanu". 

"Organizovanje lokalnih izbora bi bilo, da se izrazim tako – nož u leđa stvaranju te albanske države," rekao je Jakšić.

Iako nije uveren u pozitivan ishod inicijative opozicije za raspisivanje lokalnih izbora Republike Srbije na KiM-u, Jakšić je naglasio i da opozicija treba da se bori.

"Da li ćemo da postignemo to kod ove vlasti – videćemo, ali je najgora stvar da se sedi i mirno posmatra, da se ništa ne radi i da se pusti da stvari same teku, a one će teći ka tome da Kosovo i de jure i de fakto postane nezavisna država," zaključio je Jakšić u nedavnom intervjuu za KoSSev.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.