Opozicija odlučila da ne ulazi u Tačijevu vladu

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Četiri opozicione partije kosovskih Albanaca su odlučile da odbiju svaku ponudu Hašima Tačija za sastav nove kosovske vlade.
 
Iako prva po broju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, održanim 8. juna, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija po svemu sudeći neće imati sa kim da formira vladu. Opozicione albanske partije su se odlučile da pristanu na ponudu za formiranje koalicione vlade.
 
Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Nisma Fatmira Ljimaja i Samopredeljenje Aljbina Kurtija dogovorili su da odbiju svaki Tačijev poziv za razgovore o pitanju formiranja nove kosovske vlade.
 
Nakon zajedničkog sastanka ovih partija saopšteno je da ni kao posebne partije a ni kao koalicija neće prihvatiti bilo kakve konsultacije sa DPK-om.
 
”Mii koalicija DSK-AAK-NISMA i Samoopredeljenje, ni kao koalicija a ni kao političke partije, nećemo prihvatiti poziv DPK-a a ni od mandatara ove partije, da budemo deo bilo kakvih konsultacija oko formiranja nove vlade”, piše u zajedničkom saopštenju ove koalicije.
 
Mandatar za sastav nove vlade ove koalicije Haradinaj je izjavio da su partije približile stavove povodom pitanja formiranja buduće vlade, te da je njihov zajednički stav da ”nema vlade Tači 3”.
 
Ove partije kosovskih Albanaca su odmah posle izbore formirale koaliciju, predstavile svog mandatara i podelile ministarska mesta, verujući da Tači neće moći sam da formira vladu.
 
Rezultati izbora, koje je saopštio CIK, pokazuju da Demokratska partija Kosova sa osvojenih 30,38 odsto glasova ne može sama da formira vladu. Prema CIK-u Demokratski savez Kosova je osvojio 25,24%, pokret Samopredeljenje 13,59%, Alijansa za budućnost Kosova 9,54%, i Ljimajev Pokret 5,15%.
 
Inače očekuje se da dilemu o mandataru nove vlade razreši Ustavni sud. Svoju odluku Sud će saopštiti narednih dana. Predsednica Jahjaga je zatražila od Ustavnog suda razjašnjenje Ustava, u delu koji se odnosi na njene odgovornosti, kako bi znala kome da ponudi mandat za sastav buduće vlade, nakon izbora održaniih 8. juna.
 
Ovo pojašnjenje je zatraženo nakon što su opozicione partije postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, iako je na izborima pobedila Demokratska partija Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.