Oni danas rade za nas: Da su nam porodilišta tesna, ulice prostrane i mirne, uvek u službi građana

Trideset i prvi decembar i novogodišnja noć za većinu Mitrovčana su neradni. Provešće ih u krugu porodice, ili sa prijateljima, društvom, u nekom od lokalnih kafića i diskoteka. Međutim, ima i onih koji će u narednim satima biti na svom radnom mestu. Umesto na slavlju – lekari, medicinske sestre, policajci, radnici komunalnih i administrativnih službi, taksisti – brinuće o tome da sugrađanima budu na usluzi kao i svakog radnog dana. U novu godinu ući će dežurstvima. Kakav je njihov 31. decembar? Šta su njihove želje za 2018.?   

Radimo kao i sve naše kolege, takav je posao 

O budućim mamama na mitrovičkom porodilištu Kliničko-bolničkog centra brinu medicinske sestre na čelu sa doktorkom Suzanom Galjak. Obišli smo ih jutros. Hodnici prazni, ali odzvanja plač novorođenih beba, šest je budućih mama koje čekaju na porođaj. Dvadesetčetvoročasovno dežurstvo započeto je vizitom.

„Kao i naše kolege na svim odeljenjima, širom Srbije, regiona, pa i sveta – radimo. Nismo večeras kući, to naše porodice osećaju i znaju, ali bićemo zajedno sledećeg praznika, a tada će neko od naših kolega biti dežuran. Posao koji radimo je takav,“ kaže dr Galjak.

„Očekujemo da nam poslednji radni dan bude miran. Kada ovo kažem mislim na to da se porođaji lepo završe, da nam bebe budu zdrave, da majke budu srećne i da svi budemo zadovoljni, tako da 1. januar dočekamo u još lepšem raspoloženju sa bar nekoliko novorođenih beba u ovoj noći,“ dodaje.

„Nadamo se i voleli bismo da posebno danas i noćas imamo više porođaja – da nam novogodišnja noć, kao i Nova godina budu još lepše“ – kaže jedna od dežurnih sestara, Danijela Vučković.

Želja za 2018: Da porodilište bude tesno, da plač dece češće raduje 

A šta su njihove želje za narednu godinu?

„Da nam ovo porodilište bude tesno, jer se samo na taj način život produžava dalje. Ukoliko nam je porodilište tesno, to znači mnogo – uspeh i sreća svih nas – na privatnom polju, profesionalnom i u celokupnom društvu. Neka se plač beba iz naših porodilišta čuje daleko i dugo,“ odgovara dr Galjak.

„Svim sugrađanima da 2018. provedu u sreći, zdravlju i veselju, da bude što više beba, više nego u prethodnoj godini i da nas plač dece češće raduje, i nas i druge,“ dodaje Danijela.

Desetine policajaca brinu o bezbednosti. Zdravlje, mir i uspeh u 2018.  

O bezbednosti građana noćas brinu pripadnici Kosovske policije.  

„Oko trideset policajaca patroliraće Severnom Mitrovicom tokom praznika i brinuće o bezbednosti. Policajci su spremni, imaju iskustva i nadamo se da neće biti nikakvih problema,“ za KoSSev kaže šef operative Kosovske policije za Severnu Mitrovicu, policajac sa dugogodišnjim iskustvom, Milija Milošević.

Očekuje da novogodišnja noć protekne mirno, pa su takve i njegove želje za 2018:

„Građanima želim srećnu Novu godinu. Želim im pre svega zdravlja i mir i, naravno – da svima nova godina bude uspešnija od prethodne.“

Uvek u službi građana: Da nam 2018. bude bolja i uspešnija

Iako opštinska administracija ne radi za praznike, šefica ove službe, Adriana Hodžić, čestitajući građanima nastupajuću 2018., takođe naglašava da se u svom radu i odnosu prema građanima Mitrovice ponaša u skladu sa mandatom lokalne samouprave:

„A to je da smo u službi građana. Moji sugrađani znaju da sam im uvek dostupna – da mogu lako da dođu do mene, kontaktiraju me, kao što je to bila praksa i do sada, bez obzira na to što ne radim i što ću i ja verovatno proslavljati, kao i ostali – dolazak Nove godine za koju želim da nam svima bude bolja i uspešnija od prethodne.“

Prvo dežurstvo – novo iskustvo. Želja: Da razumno pomažemo jedni druge 

Mitrovčaninu, Nenadu Pantiću, koji se taksiranjem kao dopunskim zanimanjem bavi od ove godine kako bi dopunio skromni porodični budžet – biće ovo prvo dežurstvo na mitrovičkim i zvečanskim ulicama tokom praznika.

„Ne znam šta mogu da očekujem. Do sada sam bio neko ko proslavlja, ali verujem da će biti interesantno novo iskustvo. Dosta Mitrovčana i Zvečanaca je otišlo nekud za praznike van grada, studenti takođe nisu tu, pretpostavljam za nas manje posla, ali videćemo… Možda čak i uspem da zakačim i ja neku proslavu, makar na kratko,“ kaže Nenad uz osmeh.

Ova godina za njega je bila uspešna.

Kupio je auto, odlučio da pronađe dodatni posao i počeo da ostvaruje prihode kojima uspešno popunjava kućni budžet.

„Najvažnije, osećam se korisno i srećem nove ljude,“ dodaje.

Sugrađanima čestita Novu Godinu. A šta im je poželeo?

„Pa da popiju po koju večeras, ali da se ne opiju, da se u danima i mesecima koji dolaze razumemo i pomažemo jedni druge.“

Bez snega, ali zimska služba radi. Želja: Zdravlje i mir 

A na dežurstvu su noćas i komunalne službe. U zimskoj službi održavanja JKP Standard je Srđan Radojević:

„Iako je vreme lepo i nema izgleda da će biti padavina, naša služba je spremna. I u slučaju da dođe do padavina, putevi će biti održavani u skladu sa planom rada. Svim sugrađanima želim srećnu Novu godinu. Pre svega nam svima želim zdravlja i mir, sve ostalo će doći samo od sebe.“

A  ostali Mitrovčani se u ovim trenucima verovatno pripremaju za slavlje. Mnogi neće spavati do ranog jutra, kao i naši sagovornici – jedni zbog slavlja, drugi zbog dežurstava.

Poštujmo one koji danas i noćas brinu o nama.


„Oni danas rade za nas: Da su nam porodilišta tesna, ulice prostrane i mirne, uvek u službi građanima“ druga je priča našeg novogodišnjeg serijala „Ovo su naši sugrađani“. Prva priča je o Mitrovčnaki Ljiljani Dražević. Pročitajte – „Zaboravljeni zanat u srcu Mitrovice: Kad upornost pobedi“


 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.