Omogućeno priznavanje „srpskih“ brakova i registracija rođenja i smrti uz srpske izvode u kosovskom sistemu

Početkom septembra ove godine u opštinama na Severu, a ranije i širom Kosova, počela je da se sprovodi odluka MUP-a Kosova kojom je moguće na osnovu srpskih izvoda iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih izdatih do 14. septembra 2016. izvršiti upis civilnog stanja, odnosno verifikovati brak ili registrovati rođenje ili smrt članova porodice u centralnom kosovskom registru građana, rečeno je juče na konferenciji koju je organizovala nevladina organizacija LINK.

Nepriznavanje brakova, ali i registracija smrti roditelja, odnosno rođenja deteta u kosovskom sistemu, dugo su bile neke od glavnih prepreka za dobijanje kosovskih ličnih karata.

„Odlukom MUP-a Kosova od jula ove godine, ova prepreka je delimično uklonjena za sve one koji su brak u srpskom sistemu sklopili do 14. septembra 2016. godine,“ rekla je Milica Andrić, autorka istraživanja koje je predstavio LINK.

Isto važi i za sve građane koji su imali problema sa registracijom smrti odnosno rođenja članova porodice. Od početka septembra moguće je izvršiti prepis činjenica civilnog stanja iz izvoda matičnih knjiga izdatih od strane srpskih institucija u kosovski registar, ali samo ukoliko su ti izvodi izdati do 14. septembra 2016.

Miljana Šćekić, pravna savetnica u regionalnoj kancelariji Ombudsmana u Severnoj Mitrovici koja je takođe govorila na konferenciji, rekla je da iako nova odluka nije sveobuhvatna jer isključuje period nakon septembra 2016, ipak predstavlja pozitivan iskorak jer će pre svega omogućiti upis dece koja su se na KiM-u rodila nakon juna 1999, ali i registraciju smrti roditelja što će olakšati ostavinske rasprave.

Iz Kancelarije Ombudsmana kažu da je novoustanovljena procedura prepisa činjenica civilnog statusa iz srpskih izvoda u kosovski registar vrlo jednostavna i da je pored originala srpskog izvoda (iz matične knjige venčanih, umrlih ili rođenih u zavisnosti šta građani žele da registruju) potrebna samo kopija kosovske lične karte.

Kopija lične karte roditelja potrebna je pri registraciji rođenja deteta, ali i pri registraciji braka, dok je za registraciju smrti člana porodice potreban samo izvod iz matične knjige umrlih ili neki drugi dokaz o smrti.

Iako usvojena još jula ove godine, ova odluka MUP-a Kosova na Severu se sprovodi tek od septembra, a na konferenciji su izrečene i reči kritike prema institucijama, političkim zvaničnicima i prema medijima zbog izostanka adekvatne informacije u javnosti o ovoj promeni u civilnoj registraciji u kosovskom sistemu.

Ova odluka, kao i procedure za prepis činjenica civilnog stanja oročena je na godinu dana i biće na snazi do 5. jula iduće godine.

Organi vlasti u Prištini su do donošenja ove odluke priznavali samo dokumenta SRJ izdata do 10. juna 1999. odnosno do Kumanovskog sporazuma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.