Ombudsman pokrenuo istragu o prekomernoj upotrebi sile protiv meštana koji su protestovali protiv izgradnje MHE u Štrpcu

Povređeni Štrpce
Foto: Kallxo/KoSSev

Kosovski Ombudsman pokrenuo je istragu po službenoj dužnosti u vezi sa upotrebom sile od strane specijalnih jedinica Kosovske policije protiv stanovnika opštine Štrpce koji su protestovali protiv izgradnje mini hidroelektrana u Donjoj Bitinji, stoji u odgovoru ove institucije KoSSev portalu, koji već više meseci pokušava da dobije odgovor da li će Ombudsman pokrenuti istragu po službenoj dužnosti u vezi sa navodima o prekomernoj upotrebi sile. 

Meštani opštine Štrpce već godinu dana aktivno protestuju protiv izgradnje MHE u ovoj opštini. Međutim, ono što je svakako obeležilo ove proteste bili su navodi o upotrebi prekomerne sile od strane Kosovske policije. U izjavi za naš portal, u maju, jedan od povređenih meštana izjavio je da je sedamnaestoro njih medicinski zbrinuto u Štrpcu – ispiranje očiju, sanacija povreda i opekotina, da je jednom učesniku protesta slomljen nos, a drugom ruka. Navodi o prekomernoj upotrebi sile ponovili su se i oktobra, kada je u Donjoj Bitinji desetine ljudi povređeno, uključujući i decu, na još jednom u nizu protesta protiv izgradnje MHE.

Meštani su svedočili o prekomernoj upotrebi sile u vezi sa ova dva slučaja, a Ombudsman je pokrenuo istragu po službenoj dužnosti u vezi sa samo jednim protestom, i to onim u Donjoj Bitinji, a na osnovu, kako iz ove institucije navode, pisanja prištinske Kohe.

„Institucija Ombudsmana, u skladu sa ustavnom ulogom i ovlašćenjima i odgovornostima predviđenim Zakonom o Ombudsmanu, pokrenula je istrage po službenoj dužnosti (ex-officio) br. 773/2019, na osnovu izvora informacija sa ‘Koha.net’, u vezi sa upotrebom sile od strane policijskih službenika – specijalna jedinica protiv stanovnika sela Bitinja, opština Štrpce, koji su izašli da protestuju protiv izgradnje hidroelektrane“, odgovor je koji smo danas dobili sa ove adrese.

KoSSev portal još od 27. septembra pokušava da dobije stav institucije Ombudsmana u vezi sa navodimo od maja meseca.

Odgovor koji smo dobili bio je da Ombudsman nije primio žalbu nijednog građana u vezi sa dešavanjima tokom protesta održanih 3. maja, te da stoga taj slučaj nije istražen i ova institucija nema stav po ovom pitanju.

Od 7. oktobra čekamo odgovor na pitanje da li Ombudsman u navodima koji su izneti u našem tekstu od maja meseca ne vidi dovoljno osnova da pokrene istragu po službenoj dužnosti i istraži ovaj slučaj. Odgovor nismo uspevali da dobijemo i pored slanja ponovljenih upita ovoj instituciji. Poslednji upit kada možemo da očekujemo odgovor Ombudsmana prosledili smo pre dva dana.

Povezani članci: Ko je pretukao Štrpčane? Ombudsman ne pokreće istragu “jer mu se niko nije žalio”Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.