Ombudsman: Građanima da se nadoknadi što su plaćali struju potrošenu na severu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Narodni advokat očekuje nadoknadu građanima za plaćanje električne energije koja je potrošena na Severu. "Kosovari" su uglavnom plaćali električnu energiju koju su srpski građani potrošili u severnom delu Kosova.

To traje i dalje, uprkos odluci Apelacionog suda da Regulatorna kancelarija za električnu energiju ukine ovu praksu, prenosi KTV.

Regulatorna kancelarija je navela da se sudska odluka ne sprovodi zbog odsustva odbora.

Međutim, Ombudsman, koji je pokrenuo slučaj pred sudom, ovu odluku Regulatorne kancelarije za električnu energiju naziva nepravičnom i nerazumljivom.

Ombudsman kaže da se zbog neizvršavanja odluke, čini krivično delo, kršeći ljudska prava.

Na pokušaje odlaganja odluke Apelacionog suda, više puta reagovala je poslanica Donika Kadaj-Bujupi, koja je mnogo puta u skupštini postavljala pitanje plaćanja električne energije za sever.

Neuspeh u formiranju odbora ne ometa sprovođenje odluke suda, ona navodi, i dodaje da bi osnivanje novog odbora trebalo da bude prioritet za zakonodavnu agendu.

U međuvremenu, grupa advokata planira da podnese tužbu protiv onih koji su prisiljavali građane da plaćaju struju koju je neko drugi utrošio.

Međutim, ombudsman Hiljmi Jašari, ponovo upozorava da bi sledeći korak trebalo da bude kompenzacija građana, što bi se moglo postići i kroz sudski proces.

Institucija, koju predvodi Jašari, takođe istražuje situaciju sa računima za vodu u severnom delu.

Vodu, električnu energiju i druge komunalne usluge od kraja rata nisu plaćali stanovnici četiri opštine na severu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.