Ji: Nadamo se bržoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji izjavio je da se tokom njegove nedavne posete Beogradu "od Srbije nije zahtevalo ništa u vezi sa Kosovom".

On kaže, međutim, da je "u formi saveta, a ne zahteva", preneo poruku SAD srpskim zvaničnicima, prenosi Radio Glas Amerike.

O tome šta će dalje, pa i o priznanju nezavisnosti Kosova, odlučiće Beograd, rekao je Ji na skupu o mirovnim procesima na Balkanu, održanom u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu.

"Predsednik Vučić je rekao da želi da ima unutrašnji dijalog, ali da o tome želi da razgovara u Srbiji, a onda, pretpostavljam i sa Kosovom o normalizaciji odnosa," rekao je ovaj zvaničnik Stejt departmenta.

"Ne ovako kako se radi trenutno, malim koracima u velikim vremenskim razmacima. Nadamo se mnogo bržem, hitnijem i dramatičnijem načinu, kako bi obe zemlje mogle da se normalizuju što pre," istakao je Ji.

A prošle nedelje je i Predsednik Srbije opisao razgovor sa Jiem o Kosovu: 

"To oko Kosova – meni je rekao ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova. A vi možete da dirate u teritorijalni integritet Srbije? Pre devet godina važilo je jedno pravilo za vas, a danas potpuno suprotno pravilo važi za sve druge – eto to sam mu u lice rekao i nisam mu to prvi put rekao."

Šta je još rekao srpski predsednik čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.