Oluja napravila veliku štetu u Kraljevu: Crepovi uništeni, vozila razbijena…

FOTO: N1

Oluja praćena gradom veličine oraha u subotu je napravila velike štete na teritoriji Kraljeva, a najviše su stradala prigradska naselja Grdica, Sirča i Adrani. Crepovi na krovovima su uništeni, stakla na vozilama razbijena, a njive, voćnjaci i plastenici većinom imaju stopostotnu štetu.

Četvoročlana porodica Rastović iz Grdice kod Kraljeva, preživela je, kažu, pola sata pakla, dok je grad lupao i razbijao krov porodične kuće i automobil. Marka Rastovića novinari N1 zatiču kako krpi fasadu kuće, pošto je krov nekako sanirao. Šteta je, procenjuje se, oko 2.500 evra.

„Ovde u Grdici u poslednjih devet godina ovo je četvrti put od kako nam je, uslovno, priroda okrenula leđa. Imali smo dve situacije sa poplavom i zemljotres, i sada konačno i ovo, grad. Materijalna šteta je velika, kako na pokretnoj imovini tako i na nepokretnoj. Tu mislim na automobile. U prethodna tri slučaja država je učestvovala u delu sanacije štete kroz novčanu pomoć, dok ovog puta bukvalno, vi ste prvi koji ste došli da nam se obrate, u bilo kom smislu. Hvala vam na tome“, rekao je Marko Rastović iz naselja Grdica.

Rastović je ogorčen na Krizni štab, ali i komunalne službe koje zaobilaze Grdicu, koja je zatrpana komunalnim smećem. Tvrdi da je teško naći krovne pokrivke jer su kuće stare. Nije samo Rastovićevo naselje „bombardovano“ tučom pored Morave.

U olujnom nevremenu najviše su stradala kraljevačka prigradska naselja Sirča, Grdica i Adrani. Šteta na kućama, usevima i voznom parku je ogromna.

„Stradali su svi krovovi, dva automobila takođe. Praktično, svi krovovi i crepovi su uništeni. Krenuli smo odmah u sanaciju da prepokrijemo, jer nas je kiša sačekala, bukvalno, sat vremena posle grada. Najgore je što se tiče crepa. Nemamo crep, ne možemo da dovezemo. U Kraljevu je trenutno nestašica crepa“, kaže Uroš Stefanović iz Sirče.

„Šteta je nesaglediva. Mi radimo grube procene i idemo u detalje iz sata u sat. Radimo spiskove i evidencije gde ćemo da opišemo karakter i vrednost načinjene štete. Nakon toga ćemo da apelujemo na sve institucije“, rekao je predsednik Saveta MZ Sirča Slobodan Đurović.

Štetu je u Sirči pretrpelo 300 domaćinstava, a pre samo mesec dana bili su poplavljeni. Odgovornost nadležnih je prvo šta traži predsednik stranke Zajedno u Kraljevu.

„Prvo da se utvrdi odgovornost zašto je dozvoljeno da se desi nešto ovako. Nije prvi put u poslednjim godinama. Nekada je protivgradna zaštita bila izuzetno organizovana i nismo imali ovakve situacije. Teško je doći do podataka kako uopšte funkcioniše ta zaštita, kako je snabdevena raketama i osobljem. Priča se po gradu i to su prilično tačne informacije da ljudi rade za vrlo skromne naknade od četiri do deset hiljada dinara negde i volonterski, a najveći problem je opremljenost, odnosno količina raketa sa kojima raspolažu“, kaže dr Rade Panić iz stranke Zajedno.

Panić ističe da je tamo gde su rakete ispaljene, šteta manja. Sam grad, odnosno centar Kraljeva, prošao je nešto bolje, ali privreda je na obodima grada pretrepela velike štete, naročito placevi za prodaju novih i polovnih automobila.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.