Oliveru Ivanoviću produžen pritvor za još dva meseca: "Sramno", "390 dana u suzama"

Oliveru Ivanoviću produžen je danas pritvor za još dva meseca, saopštila je partija čiji je Ivanović predsednik – GI SDP "Oliver Ivanović" na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici i Tviter nalogu, uz komentar "Sramno". Ivanoviću, koji se u pritvoru nalazi još od 27. januara 2014, produžen je pritvor uprkos tome što nijedan od deset svedoka optužbe koji su dosad ispitani, nije mogao da ga poveže sa događajima koji su se dogodili 14. aprila 1999. kada su u Kosovskoj Mitrovici ubijena četiri Albanaca. ​EULEX se još uvek nije oglasio ovim povodom, ali su i Ivanovićevi advokati, ranije večeras, potvrdili vest o produžetku pritvora za beogradske medije. A danas je i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, pozvao EULEX da petoricu Srba sa Severa, kojima se sudi po zajedničkoj optužnici, među kojima je i Ivanović, pusti iz pritvora kako bi se branili sa slobode, te da bi to bila potvrda poštovanja osnovnih ljudskih prava i objektivnosti sudskog postupka.​

"I pored svih nelogičnosti svedoka, sud EULEX Kosovo je danas doneo odluku o produženju pritvora," navedeno je u poruci GI SDP.

390 dana u suzama

Sestra Olivera Ivanovića, Nataša Ilić-Ivanović, koja je, od pritvaranja Ivanovića, aktivno uključena u pripremanje njegove odbrane i javno svedoči o nevinosti svog brata, večeras je na svom Fejsbuk profilu napisala:

"Želim im istih ovakvih 390 dana u suzama. Isti ovakav nemir, strah, iščekivanje…Koliko ga god držali zatvorenog, naša ljubav prema njemu je sve jača! Znaju li oni šta je to?"

Odluka o produžetku pritvora usledila je u samom toku suđenja Ivanoviću. Od 19. februara, bez vikenda, odigravaju se svakodnevna sudska ročišta, a pre ovoga je održano još pet sudskih ročišta, ukupno 11.

Ni današnji svedoci tužilaštva, stariji bračni par – Zećir i Nurije Alija, nisu tokom davanja iskaza povezali Ivanovića sa događajima od 14. aprila 1999. Sutra će biti poslednje ročište u februaru, kada je planirano da iskaz da svedok Faik Hiseni. 

Još 40 svedoka optužbe biće ispitano u ovom postupku, tek nakon čega će započeti izvođenje svedoka odbrane. Ivanovićevi advokati su više puta ukazivali da će suđenje dugo trajati, čak i do jeseni. Suđenje Ivanoviću je, međutim, samo deo sudskog procesa protiv petorice Srba sa Severa – uz Ivanovića – i protiv pukovnika MUP-a Republike Srbije – Dragoljuba Delibašića, oca i sina – Nebojše i Ilije Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici, koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku. Prema ovoj otpužnici, Oliver Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio "Čuvare mosta" i "podstrekivao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.