Oliver Ivanović prebačen u pritvorsku jedinicu; Vlajić: Odluka suda nepotrebna i prestroga; Đurić: Siledžijsko ponašanje

Lider GI SDP Oliver Ivanović prebačen je danas u pritvorsku jedinicu zatvora u Severnoj Mitrovici, potvrdio je za KoSSev njegov advokat Nebojša Vlajić. Ovim je Ivanoviću mera kućnog pritvora u kojem se nalazio do danas – zamenjena sudskom. "Siledžijskim ponašanjem onih koji bi, po prirodi stvari, morali da budu zaštita od sile i nasilja, danas su skinute sve maske i pred nama je ogoljeno demonstrirana sva beda društva u kojem Srbi na Kosovu i Metohiji žive," prva je reakcija direktora Knacelarije za KiM, Marka Đurića, na današnju odluku Apelacionog suda.

"Oliver Ivanović je danas u svom stanu primio rešenje Apelacionog suda da mu se kućni pritvor zamenjuje sudskim pritvorom i odveden je u pritvor u Kosovskoj Mitrovici," rekao je za KoSSev Vlajić. 

On je dodao da "sama činjenica da je Ivanović sačekao u svom stanu policiju koja ga je odvela, govori o tome da on nikada nije nameravao da beži."

"On želi da se ovaj postupak dovede do kraja i da se pravično presudi, i da u tom postupku dokaže svoju nevinost," dodao je dalje Vlajić.

On je takođe ocenio da je ovakvo rešenje suda "nepotrebno" i "prestrogo".

Kosovski osnovni sud u Severnoj Mitrovici proglasio je lidera GI SDP Oliver Ivanović krivim za "ratni zločin" iz '99, za šta je 21. januara osuđen na 9 godina zatvora. On je odlukom suda ostao u kućnom pritvoru – do pravosnažnosti presude.

Posle protesta podrške ovom nekadašnjem političkom vođi Srba sa Severa prošle subote – 23. januara u Beogradu, sutra će se i u Kosovskoj Mitrovici održati protest podrške.

Politička inkvizicija EULEX-a

Građanska inicijativa SDP  ocenila je da se nastavlja “brutalno maltretiranje od strane političke inkvizicije pod nazivom EULEX”.

U saopštenju GI SDP se ističe da se EULEX ne vodi  pravom i pravdom kao merilom.

“Činjenica da je ovu odluku gospodin Ivanović sačekao u porodičnom domu, govori o njegovoj nameri da nastavi borbu za svoju slobodu, ali i slobodu svih onih Srba koji se u budućnosti budu našli u rukama onih kojima je politički interes ispred pravde i istine”, navodi se u saopštenju GI SDP.

SDP podseća da je  Apelacioni sud u situacijama kada je odlučivao po žalbi odbrane, svoje odluke donosio sa zakašnjenjem, dok su u ovom slučaju to učinili za svega nekoliko dana.

Iz SDP pozivaju  sve građane da sutra u 11 časova prisustvuju protestu koji će biti održan na trgu “Šumadija” u Kosovskoj Mitrovici a na kojem treba javno da izraze neslaganje zbog “ovog političkog terora kojima nas izlaže EULEX”.

Đurić: Pesnica u lice našoj državi i našem narodu

"Siledžijskim ponašanjem onih koji bi, po prirodi stvari, morali da budu zaštita od sile i nasilja, danas su skinute sve maske i pred nama je ogoljeno demonstrirana sva beda društva u kojem Srbi na Kosovu i Metohiji žive," reakcija je direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, na današnju odluku Apelacionog suda u Prištini da se Oliveru Ivanoviću mera kućnog pritvora zameni sudskom. Đurić je, u svom saopštenju, istovremeno istakao da Srbija i srpski narod "ovaj bezuman akt" ne doživljavaju kao "čin nasilja nad pojedincem", već kao pesnicu u lice i našoj državi i našem narodu.

"Upravo u trenutku kada smo pomislili da pravosuđe na Kosovu i Metohiji ne može spasti na niže grane, tortura nad političkim zatvorenikom Oliverom Ivanovićem danas je dobila nezamisliv obrt njegovim ponovnim ničim izazvanim utamničenjem," istakao je dalje Đurić, dodajući:

"Sramno i kukavičko taktiziranje takozvanih pravosudnih organa na Kosovu i Metohiji, koji su sačekali završetak jučerašnje runde dijaloga u Briselu da bi se osmelili na ovaj korak, pokazuje sav jad takozvanog pravnog i demokratskog sistema koji trenutno postoji na toj teritoriji."

Direktor Kancelarije za KiM je takođe poručio da će Srbija i srpski narod stajati iza Olivera Ivanovića i umeti da odgovore na "vrlo gromoglasan način".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.