Oliver Ivanović osuđen na 9 godina, ostali oslobođeni

16:30  – Pantović i Vlajić: Presuda na granici skandala

Advokati Olivera Ivanovića, Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić, ocenili su da je presuda koja je danas izrečena njihovom branjeniku "na granici skandala", kao i da je time "tužilačka farsa" koja je, kako su istakli, trajala skoro dve godine, postala "sudska farsa".

"Ja ne znam kako će sud obrazložiti svoj stav da je Oliver Ivanovic kriv. Presuda je na granici skandala," kazao je Pantović za lokalni radio Kontakt plus i dodao da će odbrana učiniti sve da u žalbenom postupku, presudu obori i da ishod postupka bude u korist Ivanovića.

"Verovali smo da sud može da se izdigne iznad politike, iznad interesa nekih krugova koji su tu presudu priželjkivali, a na žalost, to se nije desilo," dodao je Vlajić.

14:30 – Dragoljub Delibašić zahvalio albanskim svedocima: Svedočili časno za razliku od "naših" koji su lažnim svedočenjem hteli da optužene stave na stub srama (opširnije čitajte u posebnoj vesti)

Njegov advokat, Miodrag Brkljač, je u prvoj reakciji na današnje izricanje presude izjavio da je veoma zadovoljan zbog oslobađajuće presude Dragoljubu Delibašiću, ali da je, sa druge strane nezadovoljan zbog toga što je drugi optuženi sa zajedničke optužnice, Oliver Ivanović, proglašen krivim. Brkljač je uveren da ova presuda Ivanoviću ne može da ostane takva u drugostepenom postupku, te da su razlozi u obrazloženju današnje presude "veoma šturi" (opširnije čitajte u posebnoj vesti)

U međuvremenu, oglasio se i EULEX, potvrđujući da je veće međunarodnih sudija Osnovnog suda u Mitrovici proglasilo Olivera Ivanovića krivim za izvršeno krivično delo “ratnog zločina protiv civilnog stanovništva” i osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od 9 godina. Sve strane u postupku imaju pravo žalbe. Sudsko veće je odlučilo da Olivera Ivanovića zadrži u kućnom pritvoru. Na tu odluku moguća je žalba od strane tužilaštva u roku od 24 sata.

"Sud je utvrdio da su 14. aprila 1999. godine brojne albanske porodice bile nasilno isterane iz svojih kuća i okupljene na ulici od strane srpskih snaga. Jedna grupa muškaraca iz tih porodica bila je odvedena od vojske od strane paravojne jedinice/policije a zatim su nastavili do kontrolnog punkta paravojne jedinice/policije. Oliver Ivanović je bio deo paravojne jedinice/policijske grupe na kontrolnom punktu. Nosio je plavu uniformu i bio je naoružan. Muškarci su ispraćeni preko punkta. Četvoro muškaraca je bilo ubijeno sve dok operacija nije zaustavljena zbog pojave jedne uniformisane osobe koja je izdala naređenje za obustavu. Oliver Ivanović bio je svestan operacije proterivanja i ubijanja Albanaca. Tog dana se svesno povinovao planu, znajući da će on dovesti do ubistava," naveo je EULEX.

Što se tiče događaja od 3. februara 2000. godine, na koji se odnosila druga tačka optužnice, sud je utvrdio da optuženi Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Nebojša Vujačić, Ilija Vujačić, i Aleksandar Lazović, nisu krivi, pa ih je stoga oslobodio svih optužbi, takođe je potvrdio EULEX.

13:45 – Ksenija Božović: "Šokirani smo. Ovo je skandal". Sledeća presuda da bude u Ivanovićevu korist

U prvim reakcijama na današnje izricanje presude petorici Srba u kosovskom osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, prema kojoj je lider GI SDP Oliver Ivanović jedini proglašen krivim za "ratni zločin" i osuđen na 9 godina zatvora, članovi Ivanovićeve porodice, partijski saborci, jednoglasni su da se radi o "skandalu", te da su "šokirani" današnjom presudom.

Najbliža partijska saradnica Olivera Ivanovića, koja je istovremeno i predsednica kosovske SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović, vidno pogođena današnjom presudom sudskog veća u kosovskom osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, rekla je:

"Mi ispred GI SDP smo šokirani ovakvom odlukom sudskog veća, da donesu odluku da ga osude na 9 godina, da navedu dokaze koji su strašni. Ovo je skandal. Mi ćemo nastavi dalje da pružamo maksimalnu podršku. Ali sa ovog mesta očekujemo, poručujemo vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM, da mu pod hitno pruže podršku i uključe se u dalji sudski proces koji će da traje. Advokati će uložiti žalbu, i mi očekujemo da sledeća presuda bude u njegovu korist."

13:15 –  Završeno izricanje presude; Oliver Ivanović ostaje u kućnom pritvoru do pravosnažne presude

Lider GI SDP "Oliver Ivanović" koji je jedini sa zajedničke optužnice petorici Srba danas u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici osuđen i to na 9 godina zatvora, a za prvu tačku optužnice – "ratni zločin" (događaj iz aprila '99), ostaće u kućnom pritvoru do pravosnažnosti sudske odluke. Oliver Ivanović se u kućnom pritvoru nalazi od 18. septembra, a nakon što je proveo više od 20 meseci u pritvoru, u kojem se nalazio od 27. januara 2014. Još uvek se čeka da se javnosti saopšte detalji o tome kada sudska odluka postaje pravosnažna.

Izricanje presude petorici Srba u kosovskom osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici završeno je oko 13:15. Brojne novinarske ekipe trenutno u sudskom kompleksu prikupljaju reakcije porodice i advokata petorice Srba sa optužnice, pre svega jedinog danas osuđenog – lidera GI SDP,  Olivera Ivanovića. Ivanovićeva porodica je prethodnih dana, kao i sam Ivanović, kroz više poruka u medijima i na društvenim mrežama izražavala uverenje o oslobađajućoj presudi "montiranog sudskog procesa" i "farse od suđenja", kako su opisivali ovaj jednogodišnji postupak.

11:50 – Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović nisu krivi; ukida im se kućni pritvor

Nakon oslobađajuće presude za penzionisanog srpskog pukovnika Dragoljuba Delibašića, sudija Roksana Komša je i za ostalu trojicu okrivljenih – Iliju Vujačića, Nebojšu Vujačića i Aleksandra Lazovića, u presudi pročitala da nisu krivi. Njima dosadašnje mere, uključujući i kućni pritvor, prestaju od danas da važe. Što se tiče Olivera Ivanovića, petog sa zajedničke optužnice, koji je proglašen krivim za "ratni zločin" po prvoj tački optužnice – događaje iz aprila '99, u presudi je dalje pojašnjeno da će vreme koje je proveo u pritvoru (od 27. januara 2014), biti uračunato u zatvorsku kaznu. On će takođe morati, po presudi, da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 750 evra, dok će ostali troškovi biti pokriveni iz budžetskih sredstava.

12:45 – Đurić: Srbija šokirana presudom Oliveru Ivanoviću; preispitati učešće u dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je, u izjavi za RTS da je Srbija "šokirana" presudom Oliveru Ivanoviću, ocenivši da je ona "skandalozna", te i da "nema veze sa pravom i pravdom." Đurić je istovremeno dodao da treba "preispitati učešće u dijalogu."

"Presuda je u funkciji politike i nema veze sa pravom i pravdom. To je politička poruka ne samo Srbima na KiM već i Beogradu i Srbiji ali i političkim predstavnicima kosovskih Albanaca jer se želi uspostaviti veštački politički balans," kazao je Đurić i dodao da je neophodno se o ovoj odluci EULEX-ovog suda oglasi i Vlada i premijer Srbije.

"Mislim da nas i ovaj odnos prema vladavini prava i dijalogu istovremeno dovodi u situaciju da moramo da ispitamo naše učešće. Moje lično mišljenje je da na ovaj način ne može da se nastavi," podvukao je Đurić, javlja RTS

Za podtačku 1. – za događaje nakon eksplozije u kafiću "Belami", iz februara 2000. godine, kada je ubijeno dvoje Albanaca u ulici Lole Ribara – ostala trojica Srba sa optužnice – Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, nisu krivi za krivično delo "teško ubistvo". 

Za podtačku 2 – za događaje kada je nakon eksplozije u Belamiju, eksplozivnim napravama povređeno više Albanaca, takođe u ulici Lole Ribara – ovi Srbi nisu krivi za krivično delo teško "ubistvo u pokušaju". 

Za podtačku 3 – za događaje nakon eksplozije u Belamiju kada je povređeno više Albanaca u ulici Lole Ribara, ni za ovo krivično delo "teško ubistvo u pokušaju", nisu krivi.

11:45 Srpski policijski pukovnik Dragoljub Delibašić oslobođen

Dragoljub Delibašić nije kriv za tačku 2, podtačke 3 optužnice, za delo "podstrekivanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju". Oliver Ivanović takođe nije kriv po tački dva i podtački 3 za podstrekivanje na izvršenje dela teško ubistvo, upravo je u nastavku izricanja presude pročitala sudija Roksana Komša. Prethodno je proglašen krivim za prvu tačku optužnice i osuđen na 9 godina zatvora.

11:17 – Oliver Ivanović osuđen na 9 godina zatvora za prvu tačku optužnice – "ratni zločin" od 14. aprila 1999. U toku je čitanje presude. 

Šta sadrži optužnica protiv petorice Srba


Više o sudskim procesima koji su se vodili u kosovskim sudovima protiv Srba sa Severa Kosova, možete čitati na našoj tematskoj stranici Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Roksana Komša upravo je pročitala presudu Oliveru Ivanoviću za prvu tačku optužnice:

Što se tiče tačke jedan, događaja od 14. aprila 1999. godine u Južnoj Mitrovici, sledeće činjenice su utvrđene van svake sumnje:

Tokom 1998. i 1999. godine došlo je do sukoba na Kosovu između srpskih snaga i Oslobodilačke vojske Kosova. Taj sukob je pojačan angažovanjem NATO pakta i bombardovanjem koje je počelo 24.  marta 1999. godine. U ovakvoj situaciji 14. aprila 1999., srpske snage su organizovale akciju čišćenja Južne Mitrovice u cilju proterivanja kosovskih Albanaca.

Tog dana, oko 12 časova, brojne albanske porodice koje su živele u oblasti ulice Miladina Popovića i Njegoševe silom su izbačene iz svojih kuća od strane srpskih snaga i okupljene su na ulici. Žene, deca i stari odvojeni su od preostalih muškaraca, upućeni su u pravcu autobuske stanice u Mitrovici i naređeno im je da odu u Albaniju.

Foto: Ivanovićeva porodica nakon izricanja presudePetnaest muškaraca albanske nacionalnosti je grupisano zajedno i ispraćeni su od strane vojnika do zida jedne kuće koja se nalazi u Njegoševoj ulici. Ti ljudi su bili Fatmir Mustafa, Isa Mustafa, Džemšit Smajili, Bedžet Ferizi, Mentor Mehana, Ismet Mehana, Skender Paćarada, Kadruš Abazi, Ljaman Abazi, Avni Abazi, Basi Abazi, Skender Kući, Mehmet Seferi, Šefki Kasumi i Šemsi Kaludra. Na tom mestu oni su bili naslonjeni uz zid  i preuzela ih je vojska grupe naoružanih pripadnika paravojnih snaga, ili policajaca i zadržani su oko jedan sat i ruke su im bile vezane iza glava. Tokom tog vremena, grupa pripadnika paravojnih snaga, policajaca je ispitivala o OVK, nekima od uhapšenih je bilo prećeno i neki su napadnuti. Onda je cela grupa u pratnji pripadnika paravojnih snaga, policajaca krenula niz ulicu dok nisu stigli do glavnog puta u ulici

Sudsko veće: Nismo utvrdili da je Ivanović bio komandir paravojnih snaga

Nakon izricanja presude, sudija Roksana Komša, pročitala je i svoj rezime, kako bi dodatno objasnila odluku sudskog veća za petoricu Srba. U delu rezimea koji se ticao Olivera Ivanovića i tačke optužnice po kojoj je osuđen, sudija je, međutim, navela da sudsko veće nije moglo da utvrdi da je Oliver Ivanović bio komandir paravojnih snaga. Sud je naveo i da je dokazano da je Oliver Ivanović dobrog karaktera, te da je imao prijateljski odnos prema Albancima, ali i da su, ipak, kako navode, zaključili da je on učestvovao u događajima od 14. aprila 1999. godine.

"Mi nismo mogli da utvrdimo da je Oliver Ivanović imao svojstvo komandira. I zaista, Isa Mustafa je čuo vojnika kako se obraća Oliveru Ivanoviću sa 'šefe'. Reč 'šef' nije indikativna za njegovu ulogu komandira…Neki vojnici su mogli da iskoriste taj termin jednostavno kao vid poštovanja, ili priznavanja uticaja. I u tom periodu Oliver Ivanović bio je poštovana i veoma dobro poznata figura u Mitrovici. Pored toga, odgovor Olivera Ivanovića – zašto me pitaš, postupi po naređenju, indikuje na činjenicu da on nije taj koji je izdao naređenje, već neko drugi. Mi smo, takođe, svesni velikog broja dokaza koji navode dobar karakter okrivljenog i njegov prijateljski odnos prema Albancima. Imali smo veliku mogućnost da primetimo da je okrivljeni obrazovana, poštovana i inteligentna osoba. Međutim, dokaz o njegovom dobrom karakteru ne isključuje njegovo učešće u ovom događaju ukoliko su postojali razlozi zašto je on morao da učestvuje u njemu. Nažalost, to ne čini značajnu razliku kada je on delovao samo kao delić u jednom mehanizmu. Da rezimiramo, mi smo zaključili da je Oliver Ivanović sudelovao u tim događajima. Da bi utvrdili konkretnu presudu, prvo smo pogledali koji je krivični zakonik povoljniji za okrivljenog. Zaključili smo da je Krivični zakon Savezne Republike Jugoslavije zakon koji je najpovoljniji. Kazna zatvora predviđena ovim zakonom kreće se između 5 i 15 godina. Kada smo razmatrali konkretnu presudu, mi smo razmatrali sledeće olakšavajuće i otežavajuće okolnosti:

Otežavajuća okolnost – način izvršavanja krivičnih dela, kada su žrtve, praktično, bile izbacivane iz njihovih domaćinstava, pred očima njihovih porodica i ubijane u blizini njihovih kuća. Još jedan otežavajućih faktora je to što broj žrtava zajedno sa potencijalnim žrtvama iznosi 9.

Kao olakšavajuću okolnost razmotrili smo nizak stepen učešća okrivljenog, kao i njegov dobar karakter," navela je Komša. 

Miladina Popovića gde su zaustavljeni. Ispred njih, na raskrsnici u ulici Miladina Popivića i ulici za Bair nalazio se policijski paravojni kontrolni punkt. Šestorica muškaraca odvojena su od ostatka grupe, puštena su da odu i rečeno im je da idu u Albaniju, ta šestorica su – Ljaman Abazi, Kadruš Abazi, Basi Abazi, Skender Kući, Ismet Mehana i Šemsi Kaludra. Preostalu devetoricu su paramilitarci, policajci ispratili u redu u ulicu Miladina Popovića, ka kontrolnom punktu. Ta devetorica su Fatmir Mustafa, Isa Mustafa, Džemšit Smaili, Bedžet Ferizi, Mentor Mehana, Skender Paćarada, Avni Abazi, Mehmet Seferi i Šefki Kosumi. Tom prilikom Oliver Ivanović je bio deo grupe paramilitaraca, policajaca koji su bili prisutni na kontrolnom punktu. On je nosio plavu uniformu i bio je naoružan. Pred devetoricom napred pomenutih lica, kada su prolazili pored kontrolnog punkta, jedan član srpske policije, ili paravojnih jedinica koji ih je pratio pitao je Olivera Ivanovića nešto u smislu – 'šta ćemo šefe sa njima', na šta je Oliver Ivanović odgovorio – 'što me pitaš postupi po naređenju'. Devetorica Albanaca su onda ispraćena, prošli su kroz kontrolni punkt i odvedeni su nekoliko metara dalje u ulicu za Bair gde su i zaustavljeni. Paramilitarci, policajci su ih odveli dvojicu po dvojicu, počevši od kraja reda – ka kućama koje su se nalazile sa obe strane ulice i upucali su ih. Sledeća četvorica muškaraca su ubijena – Skender Paćarada, Fatmir Mustafa, Avni Abazi i Mehmet Seferi. Dok su trajala ova događanja, stiglo je vozilo marke 'pinzgauer' i uniformisana osoba je izašla iz vozila i dala naređenje da se zaustavi pucanje. Ta osoba je onda ispratila preostalu petoricu muškaraca do ulice Miladina Popovića u pravcu autobuske stanice. Ta petorica su – Isa Mustafa, Džemšit Smaili, Bedžet Ferizi, Mentor Mehana i Šefki Kosumi. Na autobuskoj stanici su se ponovo sreli sa svojim porodicama i zajedno su otišli u Albaniju. 

Oliver Ivanović je bio svestan operacije proterivanja i ubijanja Albanaca, civila, tog dana on je postupajući, kao što je napred opisano, voljno postupao prema planu, znajući da će taj plan dovesti do ubistava. Oliver Ivanović je bio dobrog mentalnog zdravlja. 

U to vreme Oliver Ivanović je bio dobro poznata osoba u Mitrovici, bio je uspešan sportista borilačkih veština, imao je različita trgovinska preduzeća i bio je na istaknutom položaju u državnom preduzeću 'Feronikl' i tečno je govorio albanski.

Nije se moglo ustanoviti van svake sumnje da je dana kada je preduzimao napred navedene radnje Oliver Ivanović postupao u svojstvu lidera ili vođe jedinice srpskih paramilitaraca, ili policije i da je Oliver Ivanović podstrekivao grupu paramilitaraca, policajaca, naređujući im da izvrše ubistva. I samim tim Oliver Ivanović se proglašava krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kažnjiv prema članu 142 krivičnog zakonika Savezne Republike Jugoslavije i člana 3 zajedničkog za četiri Ženevske konvencije, kao i člana 4 Dopunskog protokola u vezi sa zaštitom žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba. Okrivljeni Oliver Ivanović se osuđuje na devet godina zatvora. 

10:45 – Čeka se na izricanje presude petorici Srba – tehnički kvar, Pavićević i Kozarev u sali

Još uvek se čeka početak izricanja presude petorici Srba u sali kosovskog osnovnog suda u Severnoj Mitrovici. Iako je poslednji dan u ovom jednogodišnjem suđenju jutros počeo relativno na vreme, oko 10 i 15, (sa petnaest minuta zakašnjenja), usled tehničkih problema, pre svega sa lošim ozvučenjem u sali, proces je trenutno prekinut, dok se ovaj tehnički nedostatak ne otkloni. U sali je jutros bio prisutan veliki broj novinarskih ekipa, kao i porodica optuženih, koji sada čekaju nastavak procesa. Izricanje presude iz sale prati i srpski oficir za vezu sa Kosovom, Dejan Pavićević, kao i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev. Mere obezbeđenja su pojačane.

Koha je, javljajući jutros o tome da je Pavićević prisutan u sali, navela da se radi o "ambasadoru" Srbije na Kosovu, te da je prisustvo ambasadora poželjno kada se radi o građanima te države, naglašavajući da je jedan od Srba kojima se u ovom procesu sudi – Oliver Ivanović, međutim, "državljanin Republike Kosovo".

"Oliver Ivanović je razvio dugogodišnju političku aktivnost na Kosovu kao građanin Republike Kosovo," dodajući:

"Naravno, postoji mogućnost i da Ivanović, kao i mnogi drugi Srbi sa Kosova, ima državljanstvo Republike Srbije."

Suđenje petorici Srba počelo je 18. decembra 2014. godine. Njima se sudi po zajedničkoj optužnici koju je ispred Specijalnog tužilaštva Kosova podigao EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku, 11. avgusta 2014.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.