Oliver Ivanović: Nemam drugog izbora

Od do sada saslušanih svedoka nijedan me ne povezuje sa krivičnim delima koja mi se stavljaju na teret. Do danas sam već 557 dana u pritvoru a nastavak suđenja je zakazan za 10. septembar. Odlučio sam se na štrajk glađu, jer očigledno nema drugog načina da skrenem pažnju na nepravdu i ugrožavanje mojih ljudskih prava, poručio je juče iz zatvora Oliver Ivanović, lider građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP). On se javnosti obratio pismom u kome objašnjava zašto se odlučio na takav korak, koje je objavila Politika. Njegovu rukom ispisanu poruku iz zatvora u Kosovskoj Mitrovici prenosimo u celosti:
 
Duboko sam razočaran odlukom sudije o produženju pritvora, a još više obrazloženjem koje samo potvrđuje da u mom slučaju postoji snažan politički uticaj na sudiju i sudsko veće.

Prvi protest jednom pritvorenom Srbinu u Prištini

A radio Kim je javio jutros da će se u ponedeljak u 12 časova, ispred zgrade EULEX-a u Prištini održati protest protiv odluke da se Oliveru Ivanoviću produži pritvor do oktobra, odnosno da mu se uskrati pravo na odbranu sa slobode. Ovo je prvi protest podrške nekom od pritvorenih Srba koji se održava u Prištini. Protest organizuju građani, intelektualci, pisci, novinari, a priključiće mu se i porodica i prijatelji Olivera Ivanovića.

Nakon novog produženja pritvora za naredna dva meseca, lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović započeo je preksinoć štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode. Olivera Ivanovića u štrajku glađu podržavaju porodica, prijatelji i članovi stranke, potvrdila je stranka koju vodi Ivanović GI SDP.

 
Suđenje i saslušanje svedoka iz publike prate mnogi advokati, pravnici i sudije iz srpskog suda, pravni tim SDP-a i imaju jasnu sliku, pa bi moralo biti jasno i Euleksu. Od do sada saslušanih svedoka nijedan me ne povezuje sa krivičnim delima koja mi se stavljaju na teret. Apsolutno sam ispoštovao svaku odluku sudije. Učestvujem aktivno u postupku, korigujem zvanične prevodioce, jer dobro govorim engleski i albanski i pomislim na one nesrećnike koji nisu imali tu mogućnost. Ogromna je šansa, mogućnost da prevod bude pogrešan, a to naravno može uticati na konačnu odluku.
 
Odlučio sam se na štrajk glađu, jer očigledno nema drugog načina da skrenem pažnju na nepravdu i ugrožavanje mojih ljudskih prava. Do danas sam već 557 dana u pritvoru a nastavak suđenja je zakazan za 10. septembar!!!
 
Nisam samoubica, ali ja očigledno moram uvek najtežim putem!!!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.