Oliver Ivanović još uvek u Prištini

Sokol Zogaj: Sud je odlučio da se Ivanović premesti, ali se čeka da odluku parafira ministar pravde Hajredin Kući; EULEX: U toku planovi za Ivanovićev premeštaj; Ivanović štrajkuje glađu i 8. dan.

Eulex je upravo saopštio da je  Vanpretresno veće sudija Osnovnog suda u Mitrovici potvrdilo odluku pretpretresnog sudije o premeštaju Olivera Ivanovića u Pritvorni centar u Severnoj Mitrovici. Vanpretresno veće istaklo je da odluka mora da bude sprovedena odmah, pa su u toku planovi za Ivanovićev premeštaj, stoji u saopštenju EULEX-a.

KoSSev je neposredno pre saopštenja EULEX-a  razgovarao sa zamenikom direktora Pritvornog centra u Prištini, Sokolom Zogajem, koji je potvrdio da je doneta sudska odluka, ali da se čeka, kako kaže, "da odluku parafira ministar pravde Hajredin Kući." On je potvrdio da Oliver Ivanović i 8. dan štrajkuje glađu, da se relativno dobro oseća s obzirom na štrajk, te da su ga  pregledali zatvorski lekar i lekar EULEX-a. Inače, posle višednevnih bezuspešnih pokušaja, naša redakcija je konačno jutros uspela da uspostavi vezu sa Pritvornom jedinicom u Prištini, dobivši Zogaja na privatni mobilni telefonski broj.

Pretpretresni sudija je u svojoj prvobitnoj odluci ocenio da nema bilo kakvog bezbednosnog rizika po Olivera Ivanovića ako bude pritvoren u Pritvornom centru u Prištini. Tokom žalbenog postupka vanpretresno veće utvrdilo je da nema bilo kakvih pravnih razloga koji bi sprečili premeštaj Olivera Ivanovića u Pritvorni centar u Mitrovici.

Ranije jutros, na pitanje naše redakcije gde se trenutno nalazi Oliver Ivanović, portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon je rekla da EULEX ne može da da informacije gde se nalazi Ivanović i da je to stvar pritvornih jedinica. Na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da danima nismo mogli da stupimo u kontakt sa nadležnima iz pritvorne jedinice i drugih institucija nadležnih za slučaj Olivera Ivanovića, a na kontakt brojeve i adrese istaknute na zvaničnim veb prezentacijama ovih institucija, ona je rekla, "mi smo samo u trećem krugu, ukoliko nas neko pozove. EULEX se time ne bavi. Mi ćemo uskoro da damo izjavu za štampu o sudskoj odluci, ali se ne bavimo transportom. Najbolje bi bilo da odete na vebsajt i da pokušate da dobijete nekoga, jer vam mi tu informaciju ne možemo dati." Na naš komentar da je javnost na Severu Kosova danima uskraćena za informaciju iz nadležnih kosovskih institucija o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića u čijoj nadležnosti se Ivanović trenutno nalazi, i u svojevrsnoj informativnoj blokadi, Dragana Nikolić – Solomon je odgovorila, "Zaista ne mogu o tome da pričam, zovete pogrešnu adresu, morate se obratiti pritvornoj jedinici".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.