Oliver Ivanović iz pritvorske jedinice prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici

Oliver Ivanović je upravo prebačen u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici i on se trenutno nalazi na internom odeljenju mitrovičke bolnice, potvrdio je za KoSSev direktor Zdravstvenog centra Milan Ivanović. Oliver Ivanović je iz pritvorske jedinice u Severnoj Mitrovici prebačen u konvoju od tri džipa marke Tojota i jednog policijskog golfa, a pod rotacionim svetlima.

"Oliver Ivanović je upravo primljen na interno odeljenje naše bolnice. On se nalazi u apartmanu, na jedinici poluintenzivne nege. Primili su ga dežurni lekari, a o njegovom zdravstvenom stanju u narednim danima brinuće konzilijum, koji će već sutra javnost obavestiti o detaljnom zdravstvenom stanju Ivanovića" rekao je Ivanović. 

Dežurna portparolka EULEX-a Dragana Nikolić-Solomon nije mogla ni da potvrdi, ni da komentariše vest da je Oliver Ivanović prebačen u bolnicu, kao ni samu sudsku odluku da se Ivanović prebaci.

"Ne mogu to ni da potvrdim, ni da komentarišem. Mogu da kažem to da se odluka o prebacivanju donosi po odluci suda, uz detaljan medicinski pregled i tesnu saradnju sa kosovskim institucijama, pre svega sa pritvornim centrom i policijom. Gospodin Ivanović je pod detaljnim nadzorom lekara," navela je Nikolić-Solomon u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Oliver Ivanović štrajkuje glađu već 8. dan, tražeći odbranu sa slobode. Uprkos tome što uzima tečnost i što je pod stalnim lekarskim nadzorom, zdravstveno stanje 62-godišnjeg Ivanovića se u pritvoru pogoršalo naglim gubitkom telesne težine. U Kosovskoj Mitrovici je danas održan i drugi protest podrške Ivanoviću i penzionisanom pukovnika MUP-a Dragoljubu Delibašiću koji se nalaze u pritvoru već 19 meseci. Iako prethodno najavljeno da će direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić biti danas na skupu, to se nije dogodilo. Tanjug je javio da Đuriću nije dozvoljen ulazak na KiM. Đurić je ipak juče stigao u Kosovsku Mitrovicu i danas se sastao sa Ivanovićevim timom odbrane, odakle je poručio, a Tanjug preneo, da će "državni vrh, sa najvišim zvaničima EU, u narednom periodu, pokrenuti slučaj Ivanović".

Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić su jedina dva preostala Srbina u pritvoru sa zajedničke optužnice petorice, kojima se u mitrovičkom kosovskom osnovnom sudu sudi za navodno počinjene ratne zločine. Ovih dana advokati dvojice Srba očekuju i odgovor iz Apelacionog suda na žalbe koje su podneli nakon odluke sudije Roksane Komše da se i jednom i drugom produži pritvor za još dva meseca, a kojom bi u pritvoru proveli i punih 21 mesec. Odluke da se obojici produži pritvor za još dva meseca donete su pre isteka postojećeg pritvora. EULEX smatra da bi ukoliko bi bili pušteni, mogli uticati na svedoke, te da je ostalo još deset svedoka optužbe da se saslušaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.