Okršaj mozgova u Galeriji Akvarijus

Okršaj mozgova – Galerija Akvarijus

Posle likovnog i pesničkog okršaja, iz Galerije Akvarijus stižu i takmičenja u znanju, za mitrovičku omladinu – Okršaj mozgova. Sinoć je organizovano prvo kolo prvog ciklusa. Idejni tvorac i inicijator ideje, Branislav Nešović, kaže da je kviz osmislio po uzoru na slična takmičenja u kojima je i sam učestvovao dok je studirao u inostranstvu, želeći da doprinese kulturnom životu grada. S druge strane, takmičari imaju raznolike motive – od toga da se dobro zabave, ili samo da prate svoj takmičarski duh, preko jačanja prijateljstva sa ekipom, sve do toga da utole glad za novim znanjem. Veći broj takmičara su redovni gosti Galerije, ali ima i drugih učesnika. 

Smeha, zabave, a i novih informacija je sinoć na pregršt bilo. Pred raznolikom publikom, u prepunoj Galeriji, znanje su ukrstile četiri ekipe – ‘Ajduci, VMRO, Ana bagra i Aktiv.

Među takmičarima – najviše lokalaca, ali i studenata i jedan Amerikanac. Prve tri ekipe su bile prilično ujednačene, sve do trećeg kruga pitanja, kada je ekipa VMRO napravila iskorak od dva poena u odnosu na drugoplasiranu i tri poena u odnosu na trećeplasiranu ekipu.

Ekipa Aktiv

„Plasmanom nimalo zadovoljan, moraću da razgovaram sa svojim timom da se malo popravimo, da pročitamo nešto za ostale faze, ali je organizacija bila dobra četvorka na skali od jedan do pet,“ šampion Slagalice, favorit i sinoćnjeg kviza – Miloš Timotijević, govori za KoSSev o prvim utiscima nakon što se sa svojom ekipom „Aktiv“ našao na pretposlednjem mestu.

Ova ekipa uložila je i prigovor na jedan od neprihvaćenih odgovora, pa su upravo zbog ovog prigovora, odnosno do razmatranja, rezultati prvog kola još uvek nezvanični.

Ekipa Ana i bagra

Iako poslednji, ne posustaju duhom. „Veoma interesantno, bolje nego što sam očekivao. Ekipe su bile dosta jake i znale su dosta. Plasman na stranu. Dosta toga se nauči, tako da pozitiva, ali nadam se da će sledeće kolo da bude bolje, mi smo malo zakazali,“ kaže David Pavlović iz četvrto-plasirane ekipe „Ana i Bagra“.

Ekipa VMRO

„Za prvi jedan ovakav nastup, sasvim OK, naša ekipa je mogla i bolje,“ ‘skromno’ dodaje član pobedničke ekipe VMRO Rodoljub Šćekić. Mi smo se zabavljali, dodaje.

U ovoj ekipi našla se i stažistkinja našeg portala Milica Radovanović:

„Uživali smo, ali smo se i pripremali. Mi smo savršen tim zato što svako od nas pokriva određenu oblast, Vasilj ima ogromno znanje iz oblasti filma i muzike, Rođo poznaje sport, a može i istorija, ja popunjavam njihove praznine i imam saznanja iz savremene kulture.“

Urednik i supervizor kviza, Branislav Nešović, objašnjava da je Okršaj mozgova kviz opšte kulture i znanja iz različitih oblasti – istorije, geografije, muzike, filma i opšte informisanosti. Organizatori ovim i sličnim događajima nastoje da promovišu druženje, razmenu znanja, logičke veštine i smeh.

Četiri tročlane ekipe takmičiće se u svakom od pet kola, a rezultati će se prenositi iz kola u kolo. Pobednička ekipa biće poznata u decembru, a ekipe se bore za četvorodnevni aranžman na Kopaoniku, objašnjava jedan od organizatora kviza, Aleksandar Dunđerin i podseća da Galerija Akvarijus poslednje četiri sezone organizuje i likovne i pesničke okršaje. Dunđerin kaže i da je ideja kviza osmišljena po uzoru na „pab kvizove“, ali da joj je dat jedinstven, originalan pečat.

Galerija Akvarijus – Okršaj mozgova, publika u pauzi između jednog od četiri kruga pitanja
Deo izloženih radova Vasilja Adžića u Galeriji Akvarijus

Na video snimku ispod možete propratiti jedan od četiri krugova i videti deo atmosfere:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.