Nadam se da će rezolucija Komiteta EP za spoljnu politiku da pomogne institucijama da razumeju šta je rešenje sa Srbijom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim vemenske odrednice „juče“ u „utorak“; jučerašnje izdanje)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak odobrio nacrt rezolucije o Kosovu i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

On je pozdravio i zahvalio se poslanicima na glasanju u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta za neposrednu podršku viznoj liberalizaciji i zaključivanju konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije.

„Odluka o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova nije samo zaslužena, nego je bez potrebe odložena. Što se tiče završne faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, pozdravljam činjenicu da Komitet poziva na sveobuhvatni, pravno-obavezujući sporazum koji će podržati sve strane i koji će očuvati multietnički karakter naših država i neće stvarati granice duž etničkih linija,“ kaže Tači na Fejsbuku.

Pre svega, Tači kaže: „Komitet za spoljne poslove u potpunosti razmatra mogućnost korekcije granica između Kosova i Srbije kao kompromisnog rešenja za konačni sporazum“.

„Ovaj pristup i sadržaj ovog nacrta rezolucije koji je u utorak usvojio Komitet za spoljne poslove, za koji se očekuje glasanje na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, identičan je našem pristupu i argumentima za konačni sporazum. Nacrt rezolucije je dokaz da su evropski poslanici jasno shvatili koja je najpouzdanija i najrealnija opcija za postizanje konačnog sporazuma, koji Kosovu pruža priznanje od strane Srbije i članstvo u EU, NATO i UN,“ navodi predsednik.

On se nada da će usvajanje ovog nacrta rezolucije pomoći svima na Kosovu, odnosno institucijama i političkim partijama, „da razumeju koja opcija može da omogući postizanje konačnog sporazuma“.

„Evropski parlament je jedina institucija EU koja Kosovo tretira kao nezavisnu i suverenu državu. Zbog toga je glasanje obavljeno u utorak snažna podrška za postizanje konačnog sporazuma za prevazilaženje postojećeg opasnog statusa kvo, koji ima tendencije ka pogoršanju, ne samo za Kosovo, već i za region,“ zaključio je Tači.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.