Oko 25.000 slučajeva gripa na Kosovu

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, izdanje od četvrtka) 

Od 1. oktobra do 31. januara 2018. godine Nacionalnom institutu za javno zdravlje (Kosova) prijavljeno je ukupno 24.932 slučajeva za koje se sumnja da se radi o gripu, 3.357 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 62 teške akutne respiratorne infekcije.

"Slučajevi su prijavljeni u svim opštinama, izuzev opština sa srpskim stanovništvom," navodi se u saopštenju.

Najveći broj prijavljenih slučajeva je u opštinama Priština, Prizren i Podujevo, ali ni u jednoj ne prelazi epidemijski prag.

U laboratoriji Nacionalnog centra za grip do 31. januara 2018. godine testirano je ukupno 306 uzoraka za koje se sumnja na grip. Od njih, 132 uzoraka je bilo pozitivno: 44 uzorka gripa A, od kojih je jedan slučaj bio A(H1)v i 87 uzoraka gripa B, od čega je 48 slučajeva bilo grip B tipa Yamagata.

Nacionalni institut je već pružio odgovarajuće profesionalne preporuke da građani budu oprezni, da ne izlaze napolje tokom hladnog vremena, i da ne borave u zatvorenim prostorijama sa visokom gustinom ljudi i da koriste što više toplih tečnosti i vitamina, uzimajući u obzir da vrstu gripa B ne pokriva ovogodišnja sezonska vakcina protiv gripa.

Ohrabrujuća informacija za građane je da grip tipa B Yamagata (Japanski grip) ne izaziva epidemiju i manje je opasan od gripa tipa A (H3N2) (Australijski grip) koji se može pojaviti na Kosovu.

"Tražili smo Ministarstva prosvete (Kosova) da svakodnevno izveštava o odsustvu đaka u svim školama na Kosovu, što predstavlja važan pokazatelj koji preporučuje eventualni prekid školske nastave. Trenutno je epidemiološka situacija sezonskog gripa pod kontrolom, ali uz trenutnu klimatološku situaciju koja vlada na Kosovu postoji mogućnost povećanja slučajeva," zaključuje se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.