Golbal kamp u Zubinom Potoku: Golbalisti i paraolimpijci na pripremama

Paraolimpijci i golbalisti borave na pripremama u Zubinom Potoku. Tokom petodnevnog Golbal kampa treniraće za predstojeća takmičenja i međunarodne turnire. Ovo nije prvi put da su sportisti na krajnjem Severu. Prošle godine pripreme su imali u Leposaviću. Prilog snimile kolege RTV Mir. 

Golbal je timski sport. Cilj igre je kotrljanjem ubaciti loptu u protivnički gol i pri tom ne primiti gol. Golovi su, međutim, široki koliko i teren. Iako je ovaj sport namenjen slabovidim osobama, na jučerašnjem svečanom otvaranju kampa privukao je mnoštvo mladih iz Zubinog Potoka.

Upravo je poruka kampa da sport bude svima dostupan, ali i da se golbal omasovi. 

"Potrebno je više ovakvih manifestacija u cilju promovisanja ovog sporta, i promovisanja sporta sa invaliditetom, kako bismo i mi pomogli da oni dobiju na zvučnosti i da oni dobiju gotovo ista i jednaka prava kao i svi drugi sportisti" – kazao je direktor kampa, Nikola Utvić.

A među mladim sportistima u Zubinom Potoku našao se i paraolimpijac i nekadašnji reprezentativac u golbalu sa preko dve decenije dugim iskustvom, Miloš Grlica.

Više nije aktivni sportista, pa se na krajnjem Severu našao u ulozi trenera.

"Ovo je obostrano zadovoljstvo. Divno smo se osećali u Leposaviću, takođe u Zubinom Potoku. Divno je što možemo da budemo sa ljudima koji ovde žive i da ti ljudi podele sa nama osećanja. Nama znači puno," kaže Grlica.

"Ovo je prilika da osobe oštećenog vida takođe formiraju golbal klubove i da ovaj sport na teritoriji Srbije dobije razmere epidemije, a zašto da ne, kasnije, i pandemije," dodaje. 

Hoće li tako i biti ostaje da vidimo nakon ovog kampa i novih takmičenja. 

Kamp organizuju opština Zubin Potok u saradnji sa Nacionalnim sportskim savezom za slepe i slabovide i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.