Oglasio se Brisel: Han osudio pucnjavu na srpske kuće u Goraždevcu, zajedno sa predsednicima privrednih komora Kosova i Srbije

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i predsednici privrednih komora Srbije i Kosova – Marko Čadež i Safet Grdžaliju, osudili su danas u Briselu "nedavne incidente" na Kosovu i Metohiji i poručili da to "baca senku" na dijalog, normalizaciju odnosa i napore da se unapredi ekonomski razvoj.

"U demokratskoj zemlji se razmenjuju argumenti i mišljenja, a ne nasilje. To je nešto što svi treba da nauče da bi imali evropsku perspektivu,“ rekao je Han i apelovao na sve da se uzdrže i izbegavaju nasilje.

"Nadam se da sam bio jasan i to je poruka koju ćemo slati svuda i u svakom trenutku," poručio je Han.

A predsednik privredne komore Srbije, Marko Čadež, istakao je da se ne može razgovarati o ekonomiji i normalizaciji odnosa ako se "još uvek čuju pucnji" i ako je situacija na terenu nesigurna, nestabilna i bezbednosno riskantna.

Veoma je važno da pošaljemo jasnu poruku da osuđujemo svako nasilje, dodao je Čadež.

Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova rekao je da je vest o nasilju  u Goraždevcu negativna i politički i vremenski, jer dolazi u trenutku kada Srbija i Kosovo čine velike napore da promovišu region.

"Nadali smo se da takvi prizori pripadaju prošlosti – ovo pogađa i Kosovo i Srbiju i ja mislim da je sada vreme da i zakon i pravda i sud daju svoj glas i da svi oni koji su bili učesnici bilo direktno ili indirektno odgovaraju," naglasio je Grdžaliju. Ovakvi postupci, kako je rekao, ne doprinose dijalogu ni imidžu Balkana, već jednostavno bacaju ljagu na ceo region.

Predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova borave danas u radnoj poseti u Briselu gde su sa zvaničnicima EU razgovarali o dijalogu u oblasti privrede i evrointegracijama regiona, a u popodnevnim časovima nastavljen je tehnički dijalog dveju komora.

Sastajući se danas sa Hanom, dvojica predsednika privrednih komora istakla su da bi saradnja Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova trebalo da bude model saradnje za sve institucije na Zapadnom Balkanu – da se dijalogom i razgovorima efikasno rešavaju problemi, sa ciljem unapređenja stabilnosti i ekonomskog prosperiteta regiona u procesu evrointegracaija. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.