Oglasila se Kvinta: Neprihvatljivo zastrašivanje i primoravanje kosovskih Srba da glasaju na određen način

Nakon Evropske unije, britanske, francuske, ambasade SAD-a i više međunarodnih predstavnika i institucija na Kosovu, danas se, u vezi sa zastrašivanjem i pretnjama u predizbornoj kampanji za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu – oglasila i Kvinta. Zastrašivače je pozvala da odustanu od upućivanja pretnji, a kosovske vlasti i Policiju Kosova na "potpunu" istragu. Pet najuticajnijih zapadnih zemalja akcenat je stavilo na pokušaj zastrašivanja kosovskih Srba da, kako su naveli, glasaju na "određen način". 

"Tokom proteklih dana, kao i danas, primili smo niz zabrinjavajućih izveštaja o pokušajima da se utiče na rezultate izbora na Kosovu putem pretnji i zastrašivanja. Naročito se čini da postoji pokušaj zastrašivanja i primoravanja članova zajednica kosovskih Srba da glasaju na određen način. Takve akcije su potpuno neprihvatljive. Pozivamo sve one koji su u tako nešto uključeni da odustanu, i pozivamo kosovske vlasti i policiju na potpunu istragu," udarni je pasus u zajedničkom pisanom saopštenju kojim su se upravo oglasile ambasade zemalja Kvinte – Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država. 

"Svi građani Kosova moraju imati pravo da glasaju prema svojoj savesti i bez zastrašivanja, mešanja i straha. Ovi izbori su prilika za građane Kosova da izaberu vlastite predstavnike. Samo građani Kosova imaju tu moć i tu odgovornost. Kao članovi međunarodne zajednice, radićemo sa onima koje vi budete izabrali," navode ove najuticajnije zapadne zemlje. 

Jutros se sličnom porukom oglasio šef posmatračke misije EU na Kosovu, Alojz Peterle, kao i predstavnici Kancelarije EU i misije EULEX-a na Kosovu.

Ovim je nastavljen niz više upozorenja najviših međunarodnih predstavnika proteklih dana da se prestane sa pritiscima i zastrašivanjem tokom predizborne kampanje.

Na slučajeve zastrašivanja protiv političkih kandidata, ali i novinara i njihovih porodica prethodno je upozoreno i iz američke ambasade u Prištini, dok je zamenik britanskog ambasadora na Kosovu, Tom Adams, tokom prošlonedeljnog sastanka sa urednicom portala KoSSev, Tatjanom Lazarević, takođe, naveo da i oni dobijaju izveštaje o zastrašivanju medija koje, kako je naveo, veoma ozbiljno uzimaju u obzir. I ambasada Francuske je, proteklih dana, takođe oštro osudila nedavne događaje u Leposaviću, nazvavši ih "aktima nasilja".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.