Oglasila se Kvinta: Nema pogodbe o Specijalnom sudu, zabrinuti zbog Tačijevog pomilovanja ubica porodice Hajra

"Duboko smo zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i predsedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao slučaj 'porodice Hajra'," večeras se oglasila Kvinta sa Kosova. 

"Zemlje Kvinte su dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova, uključujući i u najtežim vremenima.  Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju.  Vaš uspeh je u našem interesu. Međutim, mi ćemo uvek insistirati da Kosovo treba da podrži pravdu," navele su ambasade ovih država u zajedničkom saopštenju.

"Formiranje Specijalizovanih veća je bio jedini način da Kosovo pokaže svoju posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi da dobija međunarodnu podršku. Kosovo je napredovalo u poslednjih sedam godina uz našu pomoć zbog svoje posvećenosti međunarodnoj pravdi. Odluka Skupštine 2015. godine da formira Specijalizovana veća je bio jasan znak da je Kosovo odbacilo kulturu nekažnjivosti. Nije bilo pogodbe između Međunarodne zajednice i Kosova u vezi sa formiranjem Specijalizovanih veća."

Ističući da su veća naročito važan deo posvećenosti Kosova vladavini prava i angažovanja Kosova na rešavanju zločina koji su počinjeni na Kosovu, dodaju:

"Nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća i pozivamo svakog rukovodioca institucionalnih organa, lidere stranaka, ili poslanike skupštine da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima."

Ukoliko bi došlo do takvog poteza, on bi "pod znak pitanja" doveo "posvećenost Kosova vladavini prava", ali i rizikovao "sve ono što je Kosovo postiglo", dalje upozorava Kvinta i ističe da takav potez "postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva".

"Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava odbaciće partnerstvo Kosova sa našim zemljama," upozorila je dalje Kvinta, istovremeno pozivajući kosovske lidere i skupštinu da se izjasne protiv inicijative ukidanja Specijalnog suda, te da građane obaveste o posledicama iste, uključujući i o posledicama "po međunarodnu i evroatlansku integraciju Kosova ukoliko Kosovo nastavi u ovom pravcu".

Za kraj svima poruka:

"Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu."

Saopštenje Kvinte usledilo je nakon što se krajem prošle nedelje oglasio Stejt department, kao i ambasada SAD-a na Kosovu, ali i više međunarodnih zvaničnika posle pokušaja dela poslanika Skupštine Kosova da ukinu Zakon o Specijalnom sudu. 

Krajem prošle nedelje predsednik Kosova, Hašim Tači, takođe je doneo ukaz o pomilovanju Burima i Arsima Ramadanija, kao i Arbena Kićine, koji su proglašeni krivim u slučaju ubistva pet članova porodice Hajra 2001., među kojima su ubijene i dve devojčice. Glava porodice Hamez Hajra bio je pripadnik policije Jugoslavije, za kojeg su prištinski mediji naveli i da je 2000. počeo da sarađuje sa Haškim tribunalom.

Na odluku Tačija reagovao je i poznati kosovski publicista Veton Suroi, rekavši da se Tači "zahvalio ubicama devojčica".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.