OEBS: Završena prva faza obuke nastavnika na Kosovu o upravljanju stresom kod učenika

FOTO: Misija OEBS-a na Kosovu

Prva faza obuke nastavnika sa Kosova s ciljem ublažavanja posledica na mentalno zdravlje kod učenika usled zatvaranja škola i izolacije, završena je juče. Druga faza projekta koji sprovodi misija OEBS-a u saradnji sa NVO „Obrazovanje i upravljanje na Kosovu“ (EDUMEN-K) je u toku i trajaće do decembra.

Pozivajući se na istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Prištini o uticaju pandemije koronavirusa na obrazovanje, iz OEBS-a navode da je 65,4% ispitanih učenika saopštilo da je doživelo umereni nivo stresa usled zabrane kretanja u proleće, a 26,9% visok nivo stresa.

„Brzo zatvaranje obrazovnih ustanova, kao i hitna potreba za prelaskom iz klasičnih učionica na učenje putem Interneta bio je jedan od najvećih izazova sa kojima se obrazovni sektor ikada suočio. Štaviše, učenici svih starosnih grupa, mlade žene i muškarci prekinuli su lični kontakt i izgubili fizičko prisustvo svojih vršnjaka. Ovi izazovi su opteretili mlade ljude i neizbežno su prouzrokovali stres i moguće mentalne i emocionalne zdravstvene probleme“, rekao je Jan Bratu, šef misije OEBS-a na Kosovu.

Kroz prvu fazu obuke nastavnika prošlo je preko 400 nastavnika iz svih zajednica na Kosovu. Druga faza koja je u toku biće završena do decembra.

Iz OEBS-a navode da obuka obuhvata: osnovno znanje o stresu, upravljanju stresom i strategije za sprečavanje posledica stresa nakon pandemije kovid-19, te da će, nakon završene obuke, odabrani nastavnici moći da organizuju i vode aktivnosti upravljanja stresom za učenike u svojim školama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.