OEBS: Počela obuka nekadašnjih pripadnika CZ sa Severa za upoznavanje sa kosovskim pravnim okvirom

Misija OEBS-a na Kosovu započela je danas program obuke za 378 bivših pripadnika Civilne zaštite sa Severa Kosova o upoznavanju sa institucionalnim i pravnim okvirom na Kosovu, uključujući i prava zajednica, saopšteno je iz OEBS-a. Obuka će trajati šest nedelja i održava se na Akademiji za javnu bezbednost u Vučitrnu, a organizuje se na zahtev kosovskog ministarstva za dijalog. Svečanom otvaranju obuke prisustvovali su šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri, generalni sekretar u kosovskom ministarstvu za administraciju lokalne uprave Besnik Osmani, generalni direktor Akademije za javnu bezbednost Ismail Smakići, kao i predstavnica EULEX-a Eva Gutjahr. Tahiri je poručila bivšim pripadnicima CZ-a da ceni "njihovu odlučnost da zajedno grade demokratsku i prosperitetnu budućnost Kosova." Prvi čovek nekadašnje Civilne zaštite sa Severa, Stevan Pavićević, nije se javljao na naše pozive u nameri da zatražimo komentar na utiske sa programa ove obuke.

Tahiri: "Da zajedno gradimo demokratsku i prosperitetnu budućnost naše države"

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, poručila je bivšim pripadnicima CZ-a da ceni "njihovu odlučnost da zajedno grade demokratsku i prosperitetnu budućnost Kosova."

"Vaša integracija u državnoj službi Republike Kosovo je veoma značajna i cenimo vašu odlučnost da zajedno gradimo demokratsku i prosperitetnu budućnost naše države i njenih građana," kazala je Tahiri i dodala:

"Kao državni službenici, moraćete da radite po principima i na osnovu zakona o civilnoj službi Republike Kosovo i da sve strane tretirate isto, i da građanima služite na profesionalni način."

"Misija OEBS-a sprovodi ovu obuku kao deo svoje podrške sprovođenju briselskog sporazuma koji je postignut između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom Evropske unije," istakao je Žan-Klod Šlumberže.

Šlumberže je dodao da su "srećni što mogu da doprinesu ovom procesu", te i da veruju da će na kraju rezultat biti pružanje "boljih usluga za ljude iz svih zajednica na Kosovu."

On se istovremeno zahvalio Akademiji za javnu bezbednost i njenom osoblju "na podršci i na obezbeđivanju prostorija za obuku". 

Obuka će, kako je saopštila Misija OEBS-a, biti nastavljena "specifičnijim modulom" koji se odnosi na civilnu službu, a sprovodiće ga kosovski institut za javnu administraciju, iako nisu saopšteni detalji programa.

Bivši pripadnici Civilne zaštite, njih 378 od ukupno 483, potpisalo je početkom januara ove godine u Severnoj Kosovskoj Mitrovici ugovore o radu u kosovskim institucijama. Time je, i zvanično, završena integracija pripadnika CZ-a iz nekadašnjeg sistema Republike Srbije u kosovski sistem, nakon što je septembra prošle godine integrisano njih 105.

Sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite na engleskom jeziku, možete pogledati OVDE.Povezani članci: 

Severna Mitrovica: Završena integracija pripadnika Civilne zaštite u kosovske institucije

Kontra optužbe iz Beograda: Konačna integracija civilne zaštite završiće se kad Priština dosledno primeni sporazum

Tahiri: Srbija sprečila integraciju pripadnika civilne zaštite sa Severa​

U kojim kosovskim institucijama će raditi srpska civilna zaštita sa Severa

Integracija civilne zaštite u kosovskim institucijama u završnoj fazi

Kosovska vlada usvojila zaključak o raspuštanju civilne zaštite na Severu

Prvih 80 pripadnika srpske civilne zaštite sa Severa potpisalo ugovore u Ajvaliji

Sporazum o integraciji civilne zaštite: Beograd do 24. aprila obaveštava EU o prestanku postojanja CZ i isplati plata posle 1. septembra

Sud na Severu najkasnije do oktobra; civilna zaštita u ministarstva i "civilne državne agencije"; objekte i opremu preuzima kosovska vlada

Mogerini: Sporazum o CZ jako pozitivan; Vučić nije komentarisao jučerašnji sporazum

Postignut sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa

VIDEO: Većina kosovskih Albanaca misli da je civilna zaštita struktura "kriminalnih bandi"; podaci sa terena govore drugačije

Tahiri u Briselu zatražila raspuštanje civilne zaštite, uklanjanje Parka mira i ukidanje privremenih opštinskih organa 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.