OEBS i ODIHR održali radionice o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i učešću žena u odlučivanju na Kosovu

FOTO: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala je u utorak i sredu dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka.

Radionica je bila usredsređena na to kako žene koje se nalaze na pozicijama koje uključuju donošenje odluka mogu da iskoriste svoj autoritet da unaprede rodnu ravnopravnost u svojim zajednicama.

Na radionici su se razmatrali konkretni alati i modeli najbolje prakse kao što su primeri o tome kako se rodno odgovorno budžetiranje može koristiti za stvaranje inkluzivnije, rodno osetljive prakse u opštinskoj upravi, saopštio je OEBS.

Zamenik šefa misije, Kilijan Val, rekao je da postoje jasni dokazi da je rodno-odgovorna uprava efikasnija i da kao takva vodi ka boljim odlukama i čini opštine uspešnijim. Val je obećao i da će Misija OEBS-a na Kosovu nastaviti da podržava opštinske zvaničnike i zvaničnice da dalje unaprede svoje veštine i kapacitete u ovoj oblasti.

„Tokom radionice potvrđeno nam je da je neophodno da se koriste alati i mehanizmi za rodnu ravnopravnost kako bi se unapredilo delotvornije i rodno-odgovorno upravljanje, na primer, kroz izradu i sprovođenje opštinskih akcionih planova za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorno budžetiranje“, rekla je Marće Seljmanaj, zamenica predsednika opštine Vitina.

Diskusije su, kako navodi OEBS, otkrile izazove sa kojima se žene suočavaju u svom svakodnevnom radu kao što su: nepoverenje nadređenih da ženama koje donose odluke dodeljuju važne odgovornosti, nemogućnost napredovanja žena donosioca odluka i nepostojanje solidarnosti među ženama, pri čemu su učesnice napomenule da veće jedinstvo među zvaničnicama može dovesti do pozitivnih promena.

Dr Julia Netesova, šefica ODIHR-ove jedinice za demokratsko upravljanje i rodnu ravnopravnost istakla je da rodno-osetljive politike idu u korist i ženama i muškarcima „stvarajući transformacioni potencijal gde se percepcije, prakse i vrednosti razvijaju da služe dobrobiti lokalnih zajednica“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.