OEBS i EU o eksproprijaciji u Leposaviću: Imovinska prava se moraju ispoštovati

FOTO: KoSSev

Evropska unija na Kosovu i misija OEBS sa zabrinutošću prate aktivnosti u vezi sa eksproprijacijom u opštini Leposavić. Kosovskoj vladi ukazali su da se u ovom procesu, moraju ispoštovati sve procedure, uz poseban apel da se u toj proceduri posebno ispoštuju imovinska prava vlasnika parcela obuhvaćenih eksproprijacijom. Ove dve međunarodne institucije, ovako su odgovorile bivšem gradonačelniku opštine Leposavić koji ih je 14. februara obavestio o tome da je kosovska vlada, u predmet eksproprijacije, stavila čitavo jedno brdo ove opštine. 

Kosovska vlada odlučila je sredinom januara da ekspropriše zemljište u selu Dren i Lešak u opštini Leposavić ukupne površine 83ha i to radi još jednog „infrastrukturnog projekta od javnog interesa“. Ove dve katastarske zone se naslanjaju jedna na drugu. Deo ove površine je privatno vlasništvo, zatim vlasništvo lokalne samouprave, kao i društvena svojina.

Ipak, privatni vlasnici i opština Leposavić o samoj odluci januara nisu bili obavešteni, a od januara ovo pitanje nije ni privlačilo pažnju javnosti. Tako i vlasnici, kako su sami potvrdili, sve do 1. februara nisu znali ni šta će na njihovom zemljištu biti sagrađeno. Na svojim parcelama su tada primetili građevinske mašine, oklopnjake i policiju. Od njih su saznali da se tu gradi policijska baza za Pograničnu policiju, odnosno da se za sada krči ili priprema put do eksproprisanog zemljišta.

Neomogućeni da ospore bilo kakvu odluku o svojim parcelama, a zbog netransparentnog procesa, odmah su stupili u protest i najavili tužbu za zahtevom da se zaustave sve dalje radnje, koju su i predali već 3. februara.

Njihov pravni zastupnik, Nebojša Vlajić, tada je ukazao na „ozbiljno kršenje prava i primeru pravnog nasilja i životnog nasilja“, jer im se oduzima imovina i to bez obaveštenja i objašnjenja“.

Da je reč o „čistoj otimačini“, a ne eksproprijaciji, ponovio je Vlajić i na javnoj raspravi koju je, nakon urgencije Evropske unije da se u procesu moraju ispoštovati sve zakonske odredbe, zakazala kosovska vlada.

Podigli su se i lokalni predstavnici, osuđujući Prištinu da pod velom eksproprijacije pokušava da „otme srpsku zemlju od srpskog domaćina“, a to je Srpska lista naznačila i u protestom pismu koje je uputila na više adresa međunarodnih misija.

Svoju zabrinutost međunarodnim predstavnicima na Kosovu preneo je 14. februara i bivši gradonačelnik opštine Leposavić, Zoran Todić, od kojih je 1. marta i dobio odgovor.

Verodostojnost pisanih odgovora misije OEBS i EU, KoSSev je potvrdio uvidom u ova pisma koje je dobila opština Leposavić.

Iz OEBS-a su Todiću poručili da slučaj prate i da su zabrinuti i to upravo zbog pitanja imovinskih prava i procedura i to ne samo u ovom slučaju već i u sličnim ovom na Severu u poslednjih nekoliko meseci.

Svoju zabrinutost lično je kosovskoj vladi preneo i šef ove misije na Kosovu, Majkl Devenport.

„Izrazio sam zabrinutost vladi i pozvao na poštovanje prava svih vlasnika imovine i na pravilan proces u u skladu sa zakonom“, naveo je Devenport.

Podsetio je da su predstavnici misije OEBS prisustvovali i gore pomenutoj javnoj raspravi u Leposaviću sredinom februara.

Ukazao je na to da na njoj „nažalost“ predstavnici kosovske vlade – nisu mogli da govore o samoj svrsi eksproprijacije.

„Stalno sam ukazivao vladi, da je važno obezbediti službene informacije o svrsi eksproprijacije“, naznačio je još jednom.

Kaže da i dalje očekuju da će vlada to i učiniti, u skladu sa zakonom, i to najkasnije u narednoj fazi procesa.

A ono što se sledeće očekuje, kako su dodali iz OEBS-a u odgovoru za Todića, jeste objavljivanje preliminarne odluke o eksproprijaciji.

„Nakon toga, pogođeni vlasnici zemljišta imaće pravo da ospore eksproprijaciju pred sudovima u skladu sa zakonom propisanim osnovama – koje se odnose na legitimitet, neophodnost, proporcionalnost, nediskriminaciju i poštovanje zakona“.

Iz ove misije kažu da će nastaviti da prate ovo pitanje i zalagati se za vladavinu prava.

„Ali i savetovati pogođene vlasnike imovine o dostupnim pravnim lekovima“, ističu iz OEBS-a.

Aktivnosti u vezi sa eksproprijacijama, kako u opštini Leposavić, tako i u Zubinom Potoku, sa zabrinutošću prati i Evropska unija na Kosovu.

Iz ove međunarodne institucije, u odgovoru Zoranu Todiću, poručili su takođe da se „prava vlasnika imovine moraju u potpunosti poštovati u skladu sa važećim zakonom“.

S tim u vezi, kosovskoj vladi uputili su i apel: „Da preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje propisani postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine“.

U odgovoru podsećaju da specijalni predstavnik EU na Kosovu upravo i ima mandat da unapredi prioritete vladavine prava, pomogne i olakša napredak Kosova na evropskom putu i obezbedi doslednost i koherentnost aktivnosti EU na Kosovu.

Takođe, podsetili su i da Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) ima mandat da prati odabrane predmete i suđenja u kosovskom pravosudnom sistemu i da trenutno pažljivo prati postupak eksproprijacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.