Održana Parada ponosa u Prištini

Parada ponosa Priština
FOTO: RTK2

U Nedelji promocije LGBT prava u Prištini je održana Parada ponosa. Učesnici su noslili zastave u duginim bojama i brojne transparente. Organizatori su nevladine organizacije koje štite prava LGBT zajednice, i koje zastupaju poštovanje ljudskih prava.

Pod sloganom „Za koga ti kuca srce“ u Prištini je održana treća po redu Parada ponosa. Učesnici su prošetali centralnim prištinskim šetalištem. Organizatori su istakli da će ova parada poslužiti kosovskom društvu kako bi postalo tolerantnije i prihvatljivije:

„Hvala svima na podršci a posebno hvala članovima LGBT koji su uprkos svemu ovde po treći put. Bila je to godina puna izazova ali smo uspeli. Ovde smo da pokažemo da smo tu, stojimo ponosni jer je to za čim kuca naše srce. Srce nam kuca za vama koje je porodica izbacila iz domova, za vama koji se svakoga dana suočavate sa pritiskom. Naše srce kuca za sve“, kazao je Ljend Mustafa, jedan od organizatora Parade ponosa.

Organizatori Parade ponosa u Beogradu su sa petnaestak aktivista došli u Prištinu da podrže svoje prijatelje istakavši da, uprkos stereotipima, postoji odlična saradnja ovih organizacija.

„Mi svake godine dolazimo da podržimo Paradu ponosa u Prištini da podržimo naše kolege i koleginice, aktiviste i aktivistiknje ovde iz Prištine jer mislimo da je regionalna saradnja na ovaj način jako važna. Parada ponosa je jedan od tih načina da se regionalno povezujemo, iako i u Srbiji i na Kosovu postoji stigma o etničkim zajednicama. Mi smo jako srećni i bićemo ovde svake godine, najmanje jednom godišnje za Paradu ponosa i sigurno više puta“, naveo je Bojan Lazić.

„Danas je prvi put da sam ovde na Paradi ponosa u Prištini. Došao sam ovde pre nekoliko dana i sve ono što sam video i predrasude koje sam imao su jednostavno nestale“, dodao je Jovan Ilić.

Ova parada će, prema rečima organizatora služiti kosovskom društvu kako bi postalo tolerantnije i prihvatljivije bez obzira na pol, etničku pripadnost, seksualnu orijentaciju, jezik i religiju:

„Verujem da pripadnici LGBT populacije trebaju da se druže, da budu solidarni. Znači nam ova Parada ponosa, mi smo tu, postojimo, nismo vanzemaljci već smo deo svake kulture, svake nacije i države“, smatra Bekim Asani iz Severne Makedonije.

Događaju je prisustvovao gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu, Filip Kosnet, šefica kancelarije EU na Kosovu i drugi predstavnici diplomatskog kora. Treću Paradu ponosa u Prištini je obezbeđivao veliki broj pripadnika Kosovske policije.

Parada je protekla bez incidenata.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.