Odobren SSP: "Kosovo požnjelo još jednu pobedu"

Savet Evropske unije odobrio je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije i on bi trebalo da bude potpisan 27. oktobra, saopštio je na svom Fejsbuk profilu kosovski ministar evropskih integracija Bekim Čolaku. Kosovski zvaničnici oduševljeno komentarišu odluku Saveta EU i poručuju da je ovo, nakon jučerašnje pobede u UNESCO-u, još jedna pobeda "na međunarodnoj sceni". 

"Danas je Savet EU usvojio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom i potvrdio potpisivanje za 27. oktobar. Današnje usvajanje SSP-a od strane država članica EU je istorijski trenutak za Kosovo i otvorio je novu stranicu prema konačnom cilju – članstvu Kosova u EU. Sve institucije su radile izuzetno teško kako bi došle do današnjeg dana. SSP proces pregovaranja je počeo 2013. godine i želim da se zahvalim svim državnim institucijama za njihov rad u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju, kao i našim međunarodnim partnerima na podršci," napisao je Čolaku.

U međuvremenu se oglasila i kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, koja je, takođe na društvenim mrežama, poručila: 

"Dugo očekivana odluka Brisela. Države članice Evropske unije danas su podržale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU, kao prvi korak ka u članstvu u Uniji. Imamo dug put pred sobom, ali ovaj put je sada jasan i nepovratan."

Ubrzo nakon vesti koje je saopštio Čolaku, oglasio se i kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači. On je poručio da je Kosovo danas "požnjelo još jednu pobedu". 

"Posle jučerašnje pobede u Izvršnom savetu UNESCO-a, Kosovo je danas požnjelo još jednu pobedu na međunarodnoj sceni, osiguravajući usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Saveta Evropske unije. Ovo odobrenje daje zeleno svetlo za potpisivanje SSP-a 27. oktobra u Strazburu i otvara novo poglavlje u procesu evropskih integracija naše zemlje," napisao je Tači. 


Nakon što SSP bude potpisan, sledi ratifikacija istog u Skupštini Kosova. U kosovskoj javnosti se polemiše i da će Kosovu biti odobrena vizna liberalizacija, što poznavaoci situacije i evropskih integracija, međutim, navode da se neće dogoditi. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.