Odluka o Oliveru Ivanoviću sutra

Oliver Ivanović je u jednomesečnom pritvoru od 27. januara. Sudija EULEX-a ga tereti se za teške ratne zločine. Iako se u kosovskim medijima moglo čitati o optužbama protiv Ivanovića za događaje iz 1999. i 2000. god. vest o njegovotm pritvaranju je skoro čitavu javnost iznenadila. Oliver Ivanović važi za umerenog, pragmatičnog političara, uvek raspoloženog da razgovara sa Kosovskim Albancima i međunarodnim predstavnicima.

Porodica i njegov advokat su zatražili da se brani sa slobode, odnosno da bude premešten u pritvor u Severnoj  Mitrovici. Oba zahteva su do sada odbijena. Pred donošenje sutrašnje odluke suda, razgovarali smo sa njegovim advokatom, Nebojšom Vlajićem.

Imate li kakve vesti o današnjoj odluci?

Nema nikakve odluke još uvek, drugo – odluke neće ni biti danas. Odluka će biti donešena sutra, a ne danas, sutra je 27.

Šta očekujete, u kom pravcu idu saznanja?

Nemam nikakva saznanja. Znam da je javni tužilac predložio vreme pritvora, a kako će sudija da odluči, to ne mogu da znam.

Ko ustvari donosi odluku?

Osnovni sud u Mitrovici, koji i vodi postupak.

Kakva odluka može da bude, pozitivna ili negativna?

Odluka može da bude takva da će mu se pritvor produžiti, ili da sud ne donese odluku i da on bude pušten iz pritvora. Drugo, sudija teoretski može da donese i neku drugu meru, može da mu izrekne kućni pritvor ili nešto slično.

 

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.