Odbrana srpskih pritvorenika: Dokazi tužioca nisu validni

Posle jednočasovne puze u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, advokati odbrane iznose svoje uvodne reči. Prvi je govorio branilac Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić.
 
Tužilac je pojedinačno, posle čitanja dispozitiva optužnice, u svom uvodnom izlaganju, detaljno govorio o svim krivičnim delima koja se stavljaju na teret petorici Srba. On je objavio imena albanskih žrtava u nemirima koji su se desili aprila 1999. i februara 2000. u severnom delu Kosovske Mitrovice.
 
Branilac Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, rekao je novinarima da se iz uvodne reči koju je dao javni tužilac, nije čulo ništa novo.
 
"On ponavlja ono što je do sada bezbroj puta rečeno, a što nema nikakvog osnova u spisima," rekao je Vlajić i najavio da će posle pauze, uvodne reči dati svi branioci, pa i advokatski tim Olivera Ivanovića.
 
"Reći ćemo da ovo što se sada radi nema nikakvog osnova u spisima i da su ljudska prava Olivera Ivanovića teško prekršena. Radi se o događaju koji se desio pre 15 godina, istraga se sprovodila tek sada, a za to vreme okrivljeni su u pritvoru godinu dana i njihova prava na odbranu su ograničena," rekao je Vlajić.
 
Advokat Ljubomir Pantović, iz tima za odbranu Olivera Ivanovića, kaže da je optimista i ocenjuje da je uvodno izlaganje javnog tužioca ličilo na završnu reč, a što nije svrha uvodnog izlaganja.
 
"On je mehanički nabrajao svedoke, što čini njegova dokazna sredstva – koja je opisao u optužnici i to me je još više uverilo da dokazi tužioca nisu validni i ne mogu da potvrde krivicu Olivera Ivanovića," rekao je Pantović.
 
Najavio je da će uvodna reč odbrane biti krajnje argumentovana.
 
Advokat Dragoljuba Delibašića, Miodrag Brkljač, ocenio je da optužnica nije utemeljena na validnim dokazima koji, kako je rekao, mogu da dovedu do osuđujuće presude.
 
"Tužilac je namerno hteo, zbog velike zainteresovanosti javnosti i prisustva medija, da predmet prikaže grandioznim, da opravda svoj rad i pritvor od godinu dana, " rekao je Brkljač i dodao da " ništa konkretno nije ponudio, ni rekao".
 
17:25 – Suđenje još uvek traje
 
(Video zapis preuzet je sa sajta agencije Tanjug)
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.