Kompanijama sa Severa rok za dobijanje licence za uvoz do 31. decembra

Na juče i prekjuče održanim sastancima u Briselu između beogradske i prištinske delegacije, potvrđeno je da kompanije sa Severa imaju rok da do 31. decembra podnesu prijavu za licenciranje za rad pri kosovskom sistemu, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera Ise Mustafe. Sve kompanije koje to ne budu učinile neće više moći da uvoze robu. Istovremeno je konstatovano da je većina kompanija sa Severa zapravo već registrovana pri kosovskom sistemu. A u bankama u Severnoj Mitrovici primetno je povećano prisustvo srpskih privrednika koji pripremaju dokumentaciju za prijavljivanje svojih firmi za dobijanje kosovskih licenci. U Briselu se još razgovaralo i o aktuelnim pitanjima – energetici na Severu Kosova i budućem načinu snabdevanja lekova u zdravstvenim ustanovama na Severu, kao i o osiguranju vozila. Kosovska strana insistira da se lokalne zdravstvene ustanove i apoteke na Severu Kosova snabdevaju lekovima  prema kosovskom registru za lekove i uz kosovsku deklaraciju. Takođe, iz dostupnih zvaničnih informacija sa kosovske strane, nije razjašnjeno da li je i na koji način registrovana nedavno  osnovana kompanija "Elektrodistribucija Sever" D.O.O.. Sa druge strane, iz Beograda, još uvek nema zvaničnih informacija o rezultatima razgovora u Briselu.

Pored pitanja licenciranja kompanija za uvoz roba pri kosovskom sistemu, prvog dana sastanka razgovaralo se i o pitanju uvoza lekova iz Srbije na Kosovo, te o registraciji nove kompanije za, kako je navedeno u saopštenju, "određene usluge, kao što je predviđeno ugovorom o energiji".

Iz saopštenja, međutim, ni na jednom od tri jezika, na kojima je napisano, nije u potpunosti jasno da li je potvrđeno to da će novoosnovana kompanija "Elektrodistribucija Sever"  D.O.O. imati licencu:  

"Tokom diskusija o sprovođenju sporazuma o energetici, odnosno o osnivanju nove kompanije registrovane na Kosovu, koja će, u skladu sa Briselskim sporazumom i kosovskim zakonima o energetici, pružiti usluge kao što su obračun, naplata, održavanje i fizičko priključenje novih korisnika u severnim opštinama, a nakon liberalizacije tržišta za snabdevanje – ista može da konkuriše na ovom tržištu."

Tokom sastanka u vezi sa licenciranjem firmi sa Severa Kosova, zaključeno je da je većina kompanija na Severu već registrovana, a da je deo kompanija podneo zahtev za licencu kod "nadležnih institucija Republike Kosovo". U skladu sa sporazumom u ovoj oblasti, dodaje se u saopštenju, "uspostavljen je red shodno zakonima Kosova."

Iz kabineta kosovskog prermijera naglašeno je i da su sve kosovske agencije bile u direktnom kontaktu sa kompanijama sa Severa, kojima je pružena potrebna pomoć i informacije za prijavu i lincenciranje i to preko Administrativne kancelarije u Severnoj Mitrovici. Potvrđeno je da je krajnji rok za prijavu za licenciranje – 31. decembar. Kompanije koje ne budu aplicirale neće više moći da uvoze. Zbog toga je na samom terenu, u bankama u Severnoj Mitrovici od juče primetna gužva, jer privrednici otvaraju račune i uređuju neophodnu dokumentaciju za uvoz robe i poslovanje pri kosovskom sistemu.

Kada je u pitanju uvoz lekova, istaknuta je potreba za reciprocitetom sertifikata farmaceutskih proizvoda, a koje izdaju "nadležni organi obe zemlje," kako bi se povećala kontrola lekova koji ulaze iz Srbije na Kosovo. U slučaju Kosova, to je Kosovska agencija za medicinske proizvode. Takođe je istaknuto da je ta praksa uredno funkcionisala do 2008. godine.

"Razmatrane su mogućnosti povećanja saradnje između centralnih zdravstvenih ustanova sa onim na lokalnom nivou u severnom delu, kako bi lokalne zdravstvene ustanove bile snabdevane lekovima u skladu sa kosovskim zakonskim propisima, praksom i standardima Evropske Unije," navodi se u saopštenju i dodaje:

"U tom sklopu razgovaralo se o regulisanju uvoza lekova iz Srbije na Kosovo i uspostavljanju reda i kontrole ovog uvoza. Razgovaralo se o dogovoru oko liste najneophodnijih lekova i to za one lekove koji u četiri opštine na Severu Kosova mogu da stignu kao donacija iz Srbije."

A drugog dana sastanka razgovaralo se o osiguranjima za vozila, odnosno o mogućnosti da se između Srbije i Kosova postigne dogovor o smanjivanju tarifa za osiguranje vozila.

Kosovsku delegaciju, na čelu sa ministarkom Editom Tahiri i njenim glavnim političkim savetnikom, Dren Zekom, činili su još – u radnoj grupi za energetiku – savetnica i koordinatorka, Elona Cecelia, šef Agencije za registrovanje biznisa, Gazmend Mejzini, politički savetnik i koordinator za izdavanje dozvola, Gazmir Raci i Bekim Mehmetaj iz Carine Kosova, a u radnoj grupi za uvoz lekova bili su – politička savetnica ministarke Edite Tahiri, Arjeta Redžaj i načelnik Agencije Kosova za medicinske proizvode i opremu,  Arian Jakupi.

Iz Beograda još uvek nema zvaničnih informacija o rezultatima razgovora u Briselu juče i prekjuče.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.