Odbor Sajma knjiga: Nema uslova za održavanje manifestacije

sajam knjiga beograd
FOTO: Tanjug, Zoran Žestić

Odbor Sajma knjiga na sednici je konstatovao zajednički stav udruženja izdavača da ne postoje uslovi za održavanje i uspešnu relizaciju 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Kako se navodi u saopštenju Odbora sajma knjiga, „osnivač, uprava Beogradskog sajma i Odbor Beogradskog sajma knjiga, učinili su sve da se, zarad kontinuiteta i značaja Sajma knjiga na kulturnoj mapi Srbije i Regiona, Sajam knjiga održi“.

S tim u vezi Odbor navodi da je u junu predložio održavanje Sajma knjiga u septembru, ispravno predviđajući moguće prepreke za održavanje sajma u oktobarskom terminu.

„Taj predlog, iako prvobitno prihvaćen od strane izdavača je promenjen, i Sajam je na njihov zahtev vraćen u oktobarski termin. Grad Beograd, uprava Sajma i Odbor Sajma knjiga su bili spremni da se Sajam knjiga održi i u postojećim epidemijskim uslovima – uz posetu vakcinisanih i sa negativnim testom i obezbedi besplatan ulaz za one koji bi prvu vakcinu primili tokom Sajma knjiga, kao vid podrške imunizaciji i uspehu manifestacije i da donira 50 odsto troška izlagačkog prostora“ piše u saopštenju.

Kako se navodi, „Odbor razume stav izdavača, ali sa kolegijalne strane smatra da izlazak u javnost bilo koje grupacije i prejudiciranje odluke Odbora Beogradskog sajma knjiga ne doprinosi manifestaciji“.

„Kada se stvore uslovi prihvatljivi za sve, organizovaćemo Sajam knjiga“ poručuju iz Odbora Sajma knjiga.

Portal Nova.rs je prethodno od izvora iz jednog od udruženja izdavača saznao da su sva tri udruženja poslala dopis u kojem obaveštavaju Sajam da nisu u mogućnosti da učestvuju.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.