Odalović podneo izveštaj Skupštini: Skoro sve potencijalne masovne grobnice Albanaca su ispitane

Foto: N1

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj, prenosi N1.

Odalović je, podnoseći detaljan izveštaj o radu Komisije skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju, rekao da je u izmeštenim grobnicama u centralnoj Srbiji do sada nađeno 907 tela Albanaca i da se radi na iskopavanju potencijalno još jedne u mestu Križevak kod Raške.

Kako je objasnio, za pet godina rada iskopano je više od 250.000 kubika kamena i konstatovano je da u njoj nema ništa, a sve to je rađeno uz prisustvo predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, EULEX-a, kao i posmatrača iz Prištine.

Ostaje da se još provere navodi o grobnici kod rudnika Štavalj kod Sjenice, ali to je ogroman, nedefinisan prostor na kome se ne može raditi bez bližih informacija, istakao je Odalović i dodao da je kosovska strana obećala da će dovesti svedoka koji će pokazati tačnu lokaciju, što se do sada nije desilo.

Slična situacija je i sa navodima o izmeštenoj grobnici u okolini Surdlice, a tražiti nešto na ogromnom prostoru, bez bliže lokacije, neozbiljno je, ukazao je on.

Mi smo ispunili sve zahteve Prištine, tako ćemo raditi i dalje, poručio je Odalović, pozivajući prištinsku stranu da dođu i da, uz prisustvo MKCK, pokažu gde se nešto nalazi i kažu šta hoće.

On je naglasio da su, s druge strane, stvoreni svi uslovi da počne iskopavanje poznatih masovnih grobnica ubijenih Srba i nealbanaca na Kosovu, ali da Priština sa tim odugovlači.

Odalović je podsetio da su pripadnici KFOR-a kada su došli na Kosovo pronalazili žrtve, evidentirali mesta gde su nađene i sve to dokumentovali, ali da je to onda završavalo „negde u fiokama“.

Tek 2019. godine su, posle svih pritisaka i kampanja koje smo vodili, arhive počele da se otvaraju. Ali i dalje se ne zna šta je sa telima koja su otkrivena, gde su završila, napomenuo je on.

U trenutku kada su komisije Srbije i Kosova počele da rade, pod pokroviteljstvom MKCK, 6.634 osobe su se vodile kao nestale, a do sada je rešeno 75 odsto slučajeva i nestalih je 1.639.

Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici ambasada više zemalja Evropske unije, a Odalović se posredno njima obraćao, tražeći da se napravi pritisak na kosovsku stranu da pokaže da hoće da sarađuje.

„Porodice imaju pravo da znaju ko je zločine počinio. To je jedna od obaveza organa koji se bave istragama i to je nešto što je jedna vrednost koju moramo apsolutno da podržimo i istrajemo da se do toga dođe. Ja sam svestan da mnogima ne odgovara pronalazak tela na koje mi ukazujemo jer će se dovesti u vezu sa zločinima koji su počinili kao neposredni izvršioci, ili bili odgovorni u trenutku kada su ti zločini činjeni“, kazao je Odalović.

Međutim, podcrtao je da rešavanje pitanja nestalih nema alternativu.

Iste zahteve međunarodnim zvaničnicima uputili su i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun i poslanici Srbislav Filipović i Ljubomir Marić.

„Po ponašanju privremenih institucija i to se videlo na poslednjem sastanku u Briselu, za njih rešavanje pitanja nestalih osoba, znači samo rešavanje pitanja nestalih Albanaca. Rešavanje pitanja nestalih Srba ih ne zanima i žele da sakriju to“, kazao je Drecun.

On ujedno tvrdi da Priština ne želi da se rasvetli sudbina nestalih Srba, Roma, drugih nealbanaca, ali i samih Albanaca, jer bi se time potvrdile „razmere zločina OVK“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.