„Oda lepoti“ u Čika Jovinoj: Umesto poštovanjem zatrpani smećem

„Al’ je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet“

Devedesetogodišnji Aca Saveljić i njegova supruga, 84-godišnja Smiljana, oličenje su stare gradske mitrovičke porodice. Prosvetni radnici sa više od veka ukupnog staža podizanja desetina novih generacija, zamišljali su udoban penzionerski život.

„Da će svoje penzionerske dane provoditi uživajući u plodovima upravo svog rada – vrednoće, lepog i odgovornog ponašanja, posvećenosti boljem sutra onih koji sada predvode grad i žive u njemu“ – svemu čemu su podučavali đake.

Umesto lepih prizora, okruženi su turobnom slikom.

Nekada jedan od najmirnijih i najurbaijih delova stare Mitrovice obilovao je finim porodičnim kućama koncentrisanim oko gradske bolnice.

U staroj čika Jovinoj danas je kuća Saveljića ostala jedina da „štrči“ među načičkanim zgradama.

Nije priliv novih stanovnika razlog za nezadovoljstvo Saveljića. Naprotiv. Srećni su da se u teškim vremenima poveća broj „novopečenih“ Mitrovčana.

Muka je nepropisno odlaganje otpada i sve posledice istog koje ni revnostan rad radnika komunalnog preduzeća ne može da neutrališe.

Tik uz porodičnu garažu, na uzanom trotoaru, nanizani kontejneri, zatrpani smećem. Ni to što ih ima više nije dovoljno za otpad. Prepunjeni, smeće iz kontejnera visi i „preliva“ na ulicu i blokira prolaz za pešake.

„Da je samo to“, za KoSSev kaže ćerka bračnog para Biljana Novaković.

„Sada po dvorištvu mojih roditelja šetaju pacovi kao mačke. Šire se neprijatni mirisi. Postoji opasnost od požara, jer osim smeća iz okolnih zgrada, baća se kartonska ambalaža i iz okolnih prodavnica, uključujući i obližnji salon nameštaja. Tata nema pristup za parkiranje svog vozila, koje je jednom prilikom i oštećeno padom dela smeća na njega, mama je slabovida, i najgore je što se može dogoditi da pacovi uđu u kuću. Još sada u epidemiji je sve ovo mnogo rizičnije“, kaže Biljana Novaković u razgovoru za naš portal.

Porodica Saveljić se više puta obraćala institucijama u pokušaju da se ovaj problem reši. Poslednji put, obratili su se u septembru pisanom molbom Privremenom organu.

Naglasili su da na ovom mestu nikada ranije nije bio odlagan otpad, niti je ovo mesto i bilo registrovano kao lokacija za odlaganje smeća. Ponudili su čak i rešenje. U istoj ulici par metara niže, na proširenju puta predlažu izmeštanje kontejnera.

Ona svedoči da ni na jedan zahtev odgovor nadležnih nije nikada stigao.

„A kamoli da su uvažili godine i vitalnost mojih roditelja i njihove zasluge tokom decenija rada u Kosovskoj Mitrovici da nam upravo grad bude bolji i lepši. Moji roditelji su veoma aktivni i dalje i srce mi slama da posmatram njihovo razočaranje i bezrazložno urušavanje kvaliteta njihovog života“, naglasila je, dodavši:

„Sada sam posebno zabrinuta u toku epidemije. Oni su veoma savesni i čuvaju se, ali je to, čini mi se, uzalud, sa pacovima koje gledamo u dvorištu i oko kontejnera, sa razbacanim smećem tik uz našu porodičnu kuću“.

KoSSev se tokom prošle nedelje obratio Privremenom organu, zatraživši odgovor na pitanje da li su upoznati sa ovim problemom, odnosno, sa kakvim saznanjima oni raspolažu i rešenjem, ali nam odgovor do objavljivanja teksta nije stigao takođe. Takođe ni u toku jučerašnjeg dana predsednik Privremenog organa nam nije odgovorio na poruku.

Jedan od gorućih problema na Severu Kosova je upravo odlaganje i deponovanje smeća, sa kojima se njegovi stanovnici suočavaju već dve decenije, od kada je lokalna deponija Grmovo ostala na južnoj strani, dok se u samoj severnoj Kosovskoj Mitrovici broj stanovnika znatno povećao uz izgradnju većeg broja višespratnica na malom prostoru najužeg gradskog jezgra.

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.