Od večeras scena slem poezije i u Kosovskoj Mitrovici

U likovnoj galeriji "Akvarijus" večeras se održava prvi književni okršaj u Kosovskoj Mitrovici po uzoru na večeri tzv. slem poezije koje su poslednjih godina veoma popularne na scenama svih velikih gradova u regionu.

Od septembra 2016. godine, u organizaciji Kluba umetnika "Intervala", a u okviru programa "Poetsko ćoše", svakoga meseca održavaće se književni okršaji. Kako su najavili iz galerije Akvarijus, prvi se održava večeras od 19 časova. Broj učesnika književnog okršaja za naredne mesece nije ograničen, po uzoru na tzv. Otvoreni slem, a prijave se primaju svakog dana u galeriji "Akvarijus", najkasnije dan pre odigravanja događaja.

Šta je slem poezija

Slem se obično izvodi na sceni (recitovanje koje liči na glumu) i predstavlja svojevrstan oblik performansa. Smatra se da je najmlađi pesnički žanr, čiji je rodonačelnik Mark Šmit koji je ovakve programe organizovao 1985. godine u Čikagu (SAD). Odlikuje ga apsolutna sloboda u odabiru tema i načinu interpretacije.

Više o ovoj savremenoj formi izvođenja poezije i uopšte, različitih forma umetnosti, pročitajte OVDE

Oni koji večeras probijaju led su tri mlada stvaraoca iz Kosovske Mitrovice: Darija Mašković, Jovan Maslar i Nikola Grujić.

Učesnici će se nadmetati u tri kategorije. Najpre čitaju tri književna teksta po sopstvenom izboru, potom tri teksta koje je odabralo uredništvo Kluba umetnika "Intervala", a koji do samog nastupa ostaju nepoznati za učesnike, i potom, tri svoja autorska rada.

Pobednik književnog okršaja je onaj učesnik koji obezbedi najviše glasova prisutne publike i stručnog žirija. Za pobednike svakog nadmetanja obezbeđena je i nagrada, a najboljih pet učesnika u svim ciklusima štampaće svoje radove u časopisu za različite vidove umetničkog izražavanja "Intervala".

Književni okršaji u galeriji "Akvarijus“ zamišljeni su po ugledu na slem večeri – izraženu interakciju sa publikom, koja glasno komentariše nastupe učesnika, navija, izražava negodovanje, u zavisnosti od toga da li joj se nastupi dopadaju ili ne. Večeri slem poezije poslednjih godina predstavljaju nezaobilazan deo umetničke ponude svih kulturnih centara u regionu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.