Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti i tržni centri, uz strogo poštovanje mera

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.

„Formirane su radne grupe sa predstavnicima ugostitelja, koji će raditi na pristupu i radu ovog sektora ubuduće i njihova aktivnost će se nastaviti od 19. aprila“, saopštili su danas iz kosovskog ministarstva administracije i lokalne samouprave nakon sastanka predstavnika kosovskih institucija.

Razgovaralo se i o koordinaciji između institucija centralnog i lokalnog nivoa u sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, naglasio je da se odluke kosovske vlade donose se na osnovu preporuka kosovskog Instituta za javno zdravlje, a da će se uzeti u razmatranje i zahtevi Asocijacije kosovskih opština.

Istakao je i to da je „situacija u zdravstvenim ustanovama prilično alarmantna jer su ove ustanove prenatrpane pacijentima zaraženim kovidom i da su kapaciteti ovih ustanova na izmaku“.

Podsetio je i na to da odluka o aktuelnim merama zaštite od koronavirusa koju je kosovska vlada usvojila 5. aprila, a kojom je, između ostalog, i predviđena zabrana rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, ističe 18. aprila, i naglasio da su od ponedeljka 19. aprila, neophodne nove mere.

One, kako je dodao moraju da budu sačinjene u koordinaciji sa lokalnim nivoom vlasti i na osnovu predloga gradonačelnika i predstavnika opština.

Pak za ministarstvo zdravlja, prioritet je snabdevanje anti-kovid vakcinama, ocenio je Vitia i dodao da je Kosovo na dobrom putu da će narednih meseci svi stariji ljudi stariji od 65 godina imati priliku da se vakcinišu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.