Od ponedeljka moguće testiranje na antitela koronavirusa na lični zahtev

Ukoliko sumnjate da ste imali koronavirus, a niste imali nikakve simptome, uskoro ćete to moći i da proverite. Od 1. juna za 1.200 dinara moći ćete na lični zahtev da se testirate i otkrijete da li imate antitela na koronavirus, potvrdila je za RTS direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić.

Ukoliko želite da uradite serološki test na antitela koronavirusa, moći ćete to od ponedeljka da učinite u nekoj od zdrastvenih ustanova.

„Trudili smo se da procedura bude slična kao za PCR test. Građani će moći da to učine na istim mestima kao i za testiranje na kovid, a to su svi domovi zdravlja i instituti za javno zdravlje. Identičan je i žiro račun koji se može naći na sajtu a cena je 1.200 dinara. Ta cena je neprofitabilna, odnosno tolika je nabavna cena“, rekla je u jutarnjem dnevniku RTS, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

„Nisu potrebne prethodne pripreme i građani krv mogu da daju u bilo koje doba dana. Važno je reći da je pouzdanija analiza koja se dobije iz venske krvi. Ukoliko postoje indicije da je neka osoba imala koronavirus obavezno se radi i PCR test koji je onda besplatan. Rezultat testa biće poznat već u toku dana“, objasnila je Sanja Radojević Škodrić.

Do sada se 1.100 rekovalescenata javilo za davanje krvne plazme što je isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

„Već su rađene labaratorijske analize, za preko 500 uzoraka izdvojeno je 270 jedinica a 17 pacijenata je već dobilo krvnu plazmu“, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pandemija koronavirusa nije uticala na naše tržište lekova i ono je sve vreme bilo stabilno.

„Mi nismo imali, kao mnoge zemlje, problem sa nedostatkom lekova i terapija koje se primenjuju u lečenju koronavirusa i nismo bili u situaciju da biramo kome da damo terapiju a kome ne“, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pre epidemije najavljeno je uvođenje novih inovativnih lekova.

„Tenderi su završeni i ti lekovi su već u zdrastvenim ustanovama. Komisije za karcinom pluća, prostate i melanom su se već sastale, a očekuje se da će se sastati i komisija za multiplusklerozu tako da pacijenti mogu već oko polovine juna da očekuju pozive“, rekla je za RTS Radojević Škodrić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.