Od političkog progona do slike sa Vučićem

Vučić i Jablanović
FOTO: Partija Kosovskih Srba

Predsednik Partije kosovskih Srba, Aleksandar Jablanović sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

O ovom je susretu i „prijateljskom razgovoru“ izvestio Jablanović.

Njihov je stav i zajednički interes, kaže lider PKS – dalja borba za Srbe i opstanak na KiM i to „u vreme najvećeg terora i progona od strane Vlade Kosova“:

„Za razliku od opozicije u Srbiji čiji su stavovi bliski stavovima Aljbina Kurtija“.

Tokom prethodnih godina, predsednik Srbije, makar javno, nije pozirao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, a da oni nisu bili iz redova Srpske liste.

A Jablanović je u Srpskoj listi bio davne 2013. godine, i to kao predsednik ove stranke i čak jedan od onih koji su je osnovali. Kratko je bio i na poziciji ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi ispred iste stranke.

Vlada Srbije dve godine kasnije, odlučila je da ga sa pozicije šefa SL smeni.

Potom se odvojio i sa svojom Partijom kosovskih Srba postao Srpskoj listi opozicija, ali i njen najžešći kritičar u sukobu dugom 10 godina.

Beleže se i prvi incidenti između nekadašnje Jablanovićeve partije i one koju je potom osnovao.

Srpska lista tada je optužila doskorašnjeg svog predsednika da je u Leposaviću uperio vatreno oružje na aktiviste ove stranke.

Informacije su tada bile i da su, par dana ranije – nepoznati počinioci pucali na prostorije gradonačelnika Leposavića i Partije kosovskih Srba.

Sve se to odigravalo pred kosovske parlamentarne izbore održane 11. juna 2017. godine, prve na kojima je odvojeno učestvovala tada novoformirana PKS, a Beograd je žestoko optuživao Jablanovića da ga je za te izbore „kandidovala Priština“, te da sa „albanskim partijama flertuje“, a da će ga za sve to „birači kazniti na izborima“.

Kandidovao se potom Jablanović i za druge nadolazeće izbore na Kosovu. Svaki put uz teške optužbe i prepirke sa Srpskom listom, u šta se neretko uključivao i zvanični Beograd.

PKS je prijavila učešće i na poslednjim vanrednim izborima na Severu, zakazanim prvo za decembar prošle godine, pa odloženim za 23. april ove.

Jablanović je čak bio na sastanku kod kosovske predsednice, na kom se razgovaralo o određivanju datuma za izbore.

„Nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju od Vlade Srbije i Kancelarije za KiM zbog čega ne treba Srbi da se kandiduju i da li je Srbija izašla iz Briselskog sporazuma, odnosno iz dela koji se odnosi na učešće na izborima. Drugo, odluka Srpske liste da se ne kandiduje i izađe iz institucija je isključivo politička odluka jedne partije, koja je naša politički suprotstavljena opcija i mi tu njihovu odluku ne možemo da poštujemo, niti mogu u naše ime da odlučuju. Mi smo čekali signal iz Beograda, ali ga nije bilo. Treća bitna stvar je da mi ne želimo da dopustimo da u Leposaviću gde nam je najjače uporište, Albanci preuzmu vlast“, kazao je u novembru prošle godine Jablanović, izrazivši i nadu da će se SL ipak prijaviti.

Ti su se izbori zakazivali nakon što su Srbi sa Severa napustili većinu kosovskih institucija.

Jablanović je ranije često kritikovao Srpsku listu zbog njihovih i ranijih „izlazaka“ tj. zamrzavanja članstva u institucijama Kosova, nazivajući „zamrznutim oslićima“.

Srpska lista tada je građane pozvala na bojkot, a oni se za te izbore nisu prijavili.

Međutim, tri dana pred samo održavanje lokalnih izbora na Severu, i Jablanović je odlučio da na te izbore ne izađe.

Kazao je da na takvu odluku niko nije uticao, i da nije na nju bio prinuđen niti pritiskan od strane Beograda, ali ni iz Prištine. Odustao je, navodno, zbog uslova za izbore, odnosno što oni nisu bili, kako je procenio, adekvatni.

Vučić ga je za odluku da ne učestvuje na izborima – pohvalio: „Odluka Jablanovića pametna“. 

„Srpska lista i dalje ostaje naš najveći protivnik. U sukobu smo 10 godina i tu svakako postoji pritisak. Između nas postoje neraščišćeni računi koje mi želimo da na politički način svedemo jednog dana. I to je tako. Imamo mi tu neke lokalne čarke, oni su nerazumni ljudi, služe se svakakvim metodama, ne bih da se spuštam na takav nivo kakve sve oni metode koriste protiv naših aktivista i kandidata“, kazao je 20. aprila Jablanović.

Suprotno njegovim tvrdnjama da na njegovu odluku niko nije uticao, kosovski premijer Aljbin Kurti, ovog je leta kazao da je „čuo da je Jablanović dobio milion evra i dva stana u Beogradu da od izbora odustane“.

Niz je optužbi izneo tada i na račun Srpske liste i Kancelarije za KiM.

Lider PKS navode o sebi je odmah negirao, a uzvratili su Kurtiju tada i Srpska lista i Kancelarija za KiM.

Pročitaj još:

Reakcije na Kurtijev video: Jablanović – Poklanjam mu stan i 500.000€; Petković i SL: Srbomrzac, pravi se gluv i slep
Kurti na srpskom jeziku: Čuo sam da je Jablanović dobio milion evra i dva stana da odustane od izbora
Vučić o izborima: Jablanović doneo pametnu odluku, neće izaći više od sto Srba
Jablanović ne učestvuje na izborima, ali će njegovo ime biti na glasačkom listiću
Partija kosovskih Srba učestvuje na lokalnim izborima u Leposaviću
Nakon sastanka sa Osmani: Jablanović – nije trenutak za izbore na Severu; Rašić – tražio sam odlaganje
Jablanović prijavio napad aktivista Srpske liste; Policija kaže nema elemenata krivičnog delaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.