Od petka Srbija priznaje kosovske diplome

Od petka, 1. aprila, očekuje se da Srbija prizna diplome od osnovnog nivoa, pa sve do nivoa doktorata – izdate od strane Kosova. Ovo je za agenciju "KosovaPress" potvrdila savetnica ministarke za dijalog u kosovskoj vladi Edite Tahiri – Arjeta Redžaj.

Prema njenim rečima, na poslednjim pregovorima u Briselu održanim prošle nedelje o ovom pitanju dogovoreno je da postignuti sporazumi, pre sada već pet godina, u vezi sa priznavanjem diploma – počnu sa primenom od 1. aprila 2016. godine.

Takođe, Redžaj je rekla da će, počevši od 1. aprila, u roku od tri meseca, biti priznate sve diplome koje već pet godina nisu priznate.

"Prvog aprila 2016. počinje implementacija sporazuma o diplomama. Srbija nije sprovodila sporazum o međusobnom priznavanju diploma više od pet godina, od postizanja dogovora 2011. godine. Novi sporazum postignut je 29. septembra 2015. godine, na osnovu onog iz 2011. godine i proširen je na uključivanje priznavanja svih stepena diploma – od osnovne škole do doktorata. Umesto primene, Srbija se opet protivila nekim spornim delovima svojim političkim tendencijama, ali je kosovska strana kategorički odbacila predložene promene. Nakon povlačenja zahteva od strane Srbije, 19. januara 2016. godine, potvrđen je prethodno postignut dogovor od 29. septembra 2015. godine. Prvog aprila počinje implementacija sporazuma, dok će one diplome koje su na čekanju za priznavanje već pet godina – biti priznate u naredna tri meseca," rekla je Redžaj u odgovoru putem mejla.

Info-ks

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.