Od petka iz Srbije u Tursku sa sertifikatom o vakcinaciji; Nemačka ukida karantin za vakcinisane

 

Vakcina korona
Foto: Shutterstock

Usled poboljšanja epidemiološke situacije ali i sve većeg broja vakcinisanih širom sveta, pojedine zemlje odlučile su da ublaže mere. Među njima je Nemačka koja je promenila pravila, tj. olakšala uslove za ulazak u zemlju, ali i Turska i Srbija – koje su potpisale sporazum o prizavanju sertifikata o vakcinaciji. 

Nemačka vlada odlučila je da omogući ulazak u ovu zemlju bez testiranja ili odlaska u karantin za one koji su vakcinisani ili koji su preboleli kovid-19, javila je Beta.

Ovo pravilo, međutim, ne važi za one koji dolaze iz visokorizičnih područja u kojima preovlađuju različiti sojevi virusa.

Nevakcinisani će, prema odluci vlade, moći da napuste karantin ako test pokaže da su negativni na koronavirus.

Nova pravila se uvode kako bi se olakšala putovanja tokom leta, posebno porodicama u kojima su roditelji vakcinisani, a deca nisu.

Pravila važe samo za one koji su primili vakcine odobrene u Evropskoj uniji.

Sa druge strane, u svetu je i sve više zemalja koje potpisuju bilateralne sporazume o priznavanju sertifikata o vakcinaciji.

Među njima je i Srbija koja je sa Turskom dogovorila da građani ovih zemalja koji su se vakcinisali od 14. maja mogu da putuju slobodno bez odlaska u karantin ili PCR testa.

„Građanima dve zemlje će biti omogućen ulazak na teritoriju druge države bez testa i primene mere karantina ukoliko imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa Srbije, odnosno Turske“, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U okviru dogovora, koji je danas potvrdila i Vlada Srbije, osobe koje zbog starosne dobi nisu vakcinisane (mlađi od 18 godina) mogu da na teritoriju Srbije i Turske uđu bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju sertifikat o vakcinaciji.

Građani Srbije od juče mogu da preuzmimaju Digitalne zelene sertifikate, tj potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest Covid-19.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava. Nakon prijave i odabira usluge, Digitalni zeleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na portalu eUprava je dostupno na sajtu.

Srbija i Turska će takođe, kako se navodi, uzajamno priznavati i sertifikate o imunitetu koji će se izdavati od strane nadležnih organa onima koji su se izlečili od kovida-19.

Sličan režim o putovanju građana sa sertifikatom o vakcinaciji od 30. aprila je na snazi i između Srbije i Mađarske, na osnovu dogovora koji su postigli šefovi diplomatija Nikola Selaković i Peter Sijarto, zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je najavio potpisivanje sličnih sporazuma i sa Rusijom, Kinom, Crnom Gorom i drugim zemljama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.