"Očekuje se suspenzija sporazuma o ZSO"

Kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, tražiće da se sporazum o Zajednici srpskih opština suspenduje, ekskluzivno prenosi prištinski portal "Gazeta Express". Suspenzija je, međutim, privremena mera do odgovora kosovskog ustavnog suda o ustavnosti ovog sporazuma.

"Očekuje se da predsednica traži privremenu meru koja podrazumeva suspenziju sporazuma do odgovora Ustavnog suda," navodi Express, pozivajući se na svoje neimenovane izvore, i dodaje da nije poznato da li će poslanici kosovske opozicije prekinuti bojkot sednica Skupštine do odgovora Ustavnog suda.

Povezani članci:

Sporazum o ZSO da se pošalje Venecijanskoj komisiji na ocenu, čiji je član i Kosovo bez fusnote

Express navodi i da je Jahjaga danas zvanično "otkrila svoj plan" o sporazumu o ZSO i Ustavnom sudu, koji su kosovski mediji najavljivali još prošle nedelje

"Na odvojenim sastancima koje sam imala sa Premijerom i zamenikom premijera zemlje, liderima opozicije, predložila sam da je u okviru moje ustavne nadležnosti da se obratim Ustavnom sudu kako bi ispitao kompatibilnost Asocijacije sa Ustavom Republike Kosovo. Ovaj moj predlog je pozdravljen, a ja ću se obratiti Ustavnom sudu," rekla je Jahjaga, navodi Express.

Inače, ovu Jahjaginu ideju su navodno podržale i ambasade Kvinte na Kosovu, dok Ustavni sud za donošenje svoje odluke ima rok od 60 dana – od dana podnošenja zahteva. 

Kosovska opozicija gotovo mesec dana blokira sednice skupštine bacanjem suzavca u skupštinskoj sali, tražeći povlačenje sporazuma o Zajednici. Poslednja sednica je prekinuta, te zatim i nastavljena kasno u noć 24. oktobra, bez poslanika opozicije, u "improvizovanoj sali" u zgradi Skupštine. Iako je kosovska opozicija najavila da će sutra prisustvovati sednici na kojoj će se poslanicima obratiti austrijski predsednik, Hanjc Fišer, te tako održati prvu sednicu bez suzavca, Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja je juče poručio da će "suzavca biti na svim sednicama na kojima se pokušava da se normalizuje Zajednica". Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.