Očekuje se hapšenje 120 osoba zbog 320 nestalih Srba

Izvor: Info-ks/Express (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Glavni istražitelj navoda iz izvještaja Dicka Martyja, američki tužilac Clint Williamson, ima obiman dosije o zločinima pripadnika bivše OVK i očekuje se da ga preda sudijama posebnog Tribunala koji će se baviti nalazima švicarskog senatora, objavio je list "Express".

Izvori lista navode da se u dosijeu američkog tužioca nalaze imena 120 rukovodilaca OVK, za koje se očekuje da budu optuženi za nestanak 320 Srba u regiji Orahovca, Drenice i Dukagjinija.

Očekuje se i da svi osumnjičeni, prema izvorima "Expressa", budu uhapšeni kada budu ispunjeni zakonski uslovi za osnivanju Tribunala.

Express navodi da su većina imena iz dosijea poznati ratni rukovodioci OVK iz regije Drenice i Dukagjinija, ali da su tu i imena ljudi koji su uglavnom dijelovali u sjevernom dijelu Albanije, na granici sa Kosovom.

Williamsonov tim već skoro četiri godine istražuje navode iz Martyjevog izvještaja u kome su opisani zločini pripadnika bivše OVK nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova 1999. godine.

Najviše pažnje u tom izvještaju izazvali su navodi o vađenju organa kidnapovanim civilima u takozvanoj "žutoj kući" u centralnoj Albaniji, nakon čega su ti organi prodavani na ilegalnom tržištu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.