Objavljene nove cene goriva na pumpama: Veliki skok cene evro dizela

Gorivo nafta pumpa
FOTO: KoSSev

Nova maksimalna cena evro dizela u Srbiji je 198 dinara, a benzina – evro premijum BMB 95 – 176,05 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. I dok je cena benzina ostala nepromenjena i u narednih sedam dana, cena evro dizela veća je za 10,77 dinara što je rast od skoro šest odsto u odnosu na proteklu nedelju. Podsetimo, nedelju dana pre, ove cene bile su utvrđene na nivou od 187,23 dinara za evro dizel, i 176,05 dinara za BMB 95. Nove cene važe narednih sedam dana, do sledećeg petka u 15 časova, kada ministarstvo objavljuje nove maksimalne maloprodajne vrednosti za ove dve vrste goriva.

Vlada je propisala način kako se utvrđuje maksimalna cena ova dva goriva na benzinskim pumpama.

Tako najviša maloprodajna cena evro dizela može da bude prosečna veleprodajna cena ovog derivata uvećana za šest dinara. Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 – prosečna veleprodajna cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Naknadnom izmenom ove iste uredbe koju je prošlog četvrtka usvojila Vlada Srbije, omogućeno je da gorivo ipak može da se sipa u kanistere, za razliku od prvobitnog rešenja koje je predviđalo točenje isključivo u rezervoare vozila.

Cena dizela za poljoprivrednike i dalje je fiksirana na 179 dinara.

Benzinske pumpe, kako navodi Ministarstvo trgovine „dužne su da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici ministarstva“.

Kako se navodi, telefon za prijave nepravilnosti u vezi primene Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata je 066 847 00 27.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.