Obijena crkva u Prilužju

Obijena crkva u Prilužju
FOTO: RTK2

U noći između petka i subote obijena je crkva u Prilužju iz koje je nestao novac i uređaj za video – nadzor.

Crkva posvećena Preobraženju Gospodnjem u centru Prilužja našla se na meti lopova. Razbijena vrata prvi je primetio crkvenjak Dragan Bojković, kada je u subotu, na Tomindan, krenuo da otvori crkvu. Obavestio je Kosovsku policiju, koja je izašla na lice mesta i izvršila uviđaj.

„Njima je cilj bio samo novac, što se tiče ikona i fresaka nisu ništa polomili. Kad smo sinoć malo bolje propratili snimke, videli smo da je bio kramp, a ne pajser, i to naš crkveni kramp, koji služi za potrebe crkve, uzeli su i njega“, kaže crkvenjak Dragan Bojković iz Prilužja.

Iako su se krađe u Prilužju dešavale i ranije, ovo je prvi put da je obijena crkva.

„Tačno su znali kojih kamera treba da se čuvaju, na kraju kad su sve to pokupili, otišli i videli kameru iznad vrata, došao je jedan, navukao je rukav preko ruke i polomio kameru. Do 2 sata i 47 minuta kamera je zabeležila šta su radili, posle ne znam šta se dešavalo. Sve je bilo rastureno, razbacano, ništa drugo nije falilo, sem novca. Ukrali su 25.000 dinara i taj kramp“, rekao je Bojković.

Meštani ovog sela, uznemireni zbog nedavnog događaja, poručuju da bi trebalo pojačati policijske patrole u Prilužju, te su osudili obijanje crkve i krađu koja je potom usledila.

Predsednik Privremenog organa Opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju, Aca Mišić, napominje da su se krađe dešavale i ranije, ali da počinioci nikada nisu pronađeni.

„Ovakvi događaji uznemiravaju meštane. Nije svejedno razbiti crkvu ili svetinju srpsku, najoštrije bih kaznio te počinioce. Što se tiče bezbednosne situacije, u Prilužju je odeljenje Kosovske policije, njih ne možemo da okrivimo, jer imaju naređenje od vrha, kako im oni kažu tako rade, koliko mogu izlaze u susret, ali kao što vidite, selo je veliko. Pre dve nedelje je razbijena crkva u Banjskoj kod Vučitrna i crkva u Gojbulji, mislim da to rade neki vandali. Ulaziti u svetinje, razbijati crkve, džamije, to je za osudu“, rekao je Mišić.

Redakcija RTK2 pokušala je u više navrata da dobije odgovor od Kosovske policije, međutim, u tome nisu uspeli.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.