Obelodanjen UNMIK-ov dosije o trgovini organima

Izvor: Gazeta Express (tekst je izvorno preveden sa engleskog; jučerašnje izdanje) 

Insajderi.com objavio je danas istražni dosije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi sa "trgovinom ljudskim organima". Dosije sadrži iskaze osam svedoka koji tvrde da su učestvovali u otmicama i transportu.

Istraga na osnovu sumnji za trgovinu organima je sprovedena između 2002. i 2003. godine. Haški istražitelji su intervjuisali osam lica.

Sedmorica njih su bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, a jedan od njih žrtva. Oni tvrde da su žrtve transportovali u Albaniju, sa jasnim instrukcijama da ne tuku taoce.

Svedoci su rekli istražiteljima da su bili članovi "grupe" koja je bila aktivna do kraja 2000. godine.

Niko nije tražio pomoć od Albanije u vezi sa trgovinom organima

Izvor: Gazeta Express (tekst je preveden sa albanskog) 

Nijedna lokalna, ili međunarodna institucija nikada nije zatražila od Državnog zdravstvenog inspektorata Albanije bilo kakvu pomoć, niti je uputila pitanja u vezi sa trgovinom organima. Nadzornik zdravstva u Albaniji, Eljtar Deda, kaže da ne može da govori o tome šta se dogodilo ranije. Ali kaže da je pojačan zakon protiv transplantacije organa.

Očekuje se da navodi senatora Dika Martija da su tokom rata postojale veze između trgovaca organima sa Kosova i Albanije budu predmet Specijalnog suda. Ali od Državnog zdravstvenog inspektorata Albanije nikad nije zatražena bilo kakva pomoć, niti su upućena pitanja u vezi sa trgovinom organima.

U intervjuu za "Zeri" glavni državni inspektor zdravstva, Eljtar Deda, rekao je da nikada nije imao takav zahtev. 

"Preuzeo sam dužnost i ne mogu da kažem šta je bilo pre. Garantujem da je prioritet struktura Državnog zdravstvenog inspektorata u pogledu primene i sprovođenja zakona, posebno transplantacije organa, tkiva i ćelija koje su prioritet – pooštravanje politike," rekao je glavni inspektor Deda ekskluzivno za "Zeri". 

Iskazi su sada sažeti u poverljivi izveštaj koji je Tribunal predao Radnoj grupi za istraživanje navoda u izveštaju Saveta Evrope za trgovinu organima. U to vreme dokazi su bili dovoljni da se formira optužnica.

Istraga je pokrenuta kada je Tribunal dobio pismo od američkog novinara, Majkla Montgomerija. On je intervjuisao jednog svedoka, ali nije bilo dovoljno materijala da se piše o "trgovini organima".

On je uputio pismo Tribunalu, što je navelo istražitelje da pokrenu istragu. Oni su iskaze uzeli od osam "protagonista", koji su bili kodirani brojevima.

Izveštaj je sumirao iskaze i kompatibilan je sa "ratnim zločinima", a potpisao ga je šef misije u Skoplju i Prištini, Emon Smitin. Kasnije je dostavljen glavnom istražitelju, Patriku Lopezu Teresu, i označen je sa "ne treba obelodaniti novinarima".

"Patrik, nakon moje posete 23. decembra 2003. godine, sastao sam se kasno u noć (29. decembra) sa direktorom UNMIK-ovog Odeljenja za pravosuđe, Polom Kofijem. U prilogu je," navodi se u izveštaju sa datumom od 2. novembra 2003, sa potpisom Lopeza Teresa i pečatom Haškog tribunala.

Prvi svedok, koji je predstavljen kao "prvi izvor", tvrdi da je direktno učestvovao u transportu talaca sa Kosova u severnu i centralnu Albaniju. On je kosovski Albanac i ranije je služio u ratu na Kosovu kao vozač i borac nižeg ranga OVK-a.

Drugi izvor tvrdi da je direktno učestvovao u transportu talaca sa Kosova u severnu i centralnu Albaniju. On je takođe tvrdio da se priključio OVK-u 1998. godine kao vozač i i borac nižeg ranga.

Treći izvor, takođe, tvrdi da je bio direktno uključen u transport talaca sa Kosova u severnu i centralnu Albaniju, da je bio pripadnik OVK-a kao oficir za bezbednost u komandi za region "Dukađini".

Četvrti izvor je Albanac iz Crne Gore, koji je služio u OVK kao vozač i borac. On je tvrdio da je direktno učestvovao u sahranjivanju tela Srba i transport talaca sa Kosova u severnu Albaniju.

Peti izvor tvrdi da ima neposredna saznanja o transportu talaca sa Kosova u severnu i centralnu Albaniju. U izveštaju se navodi da je nepoznata njegova neporedna uloga.

U izveštaju se navodi i da je bio u sredini lanca hijerarhije u logistici OVK-a. On ima bliske odnose sa Ramušem Haradinajem.

Šesti izvor je Albanac iz Prizrena, kojeg je OVK optužio za saradnju sa Srbima. On je bio talac zajedno sa svojim bratom i bio je držan u jednoj fabrici u Kukešu. Njegov brat je ubijen u Kukešu.

Svedok je posle rata pušten i vraćen u Prizren. On tvrdi da je u Kukešu video srpske taoce koje je držala OVK.

Sedmi izvor tvrdi da ima neposredna saznanja o zatočeničkim centrima na severu Albanije. On je kosovski Albanac i OVK vojnik nižeg ranga.

Osmi izvor navodi posredna saznanja za transport talaca sa Kosova u severnu Albaniju. On je služio pod komandom Ekrema Hodže, takođe poznatog kao Drini.

Pismo obrazloženja potpisao je direktor UNMIK-ovog Odeljenja za pravosuđe, Pol E. Kofi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.