Devet učenika šeste generacije završilo svoje školovanje u Prizrenskoj bogosloviji

Prizrenska Bogoslovija
FOTO: Bogoslovija Prizren/Fejsbuk stranica

Školsko zvono objavilo je ove nedelje kraj nastave maturanata šeste generacije obnovljene Bogoslovije u Prizrenu, potvrdila je Bogoslovija na svojoj Fejsbuk stranici.

Svoje školovanje su završili maturanti sa razrednim starešinom ocem Nikitom.

U generaciji je bilo 9 učenika koji će školovanje nastaviti ili u Beogradu ili u Foči, potvrdio je za KoSSev sekretar Eparhije raško-prizrenske, Miloš Perić.

Polaganje prijemnog ispita za upis nove generacije u Bogosloviju će biti održano krajem juna.

Škola Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu osnovana je 1871. godine kao prva srednja škola na srpskom jeziku na teritoriji tadašnjeg Osmanskog carstva.

Upravo Prizrenac Sima Andrejević Igumanov, ima najveću zaslugu za otvaranje ove škole, koji je, u tuzi za izgubljenom sopstvenom decom, osnovao zadužbinu kojoj je zaveštao sav svoj imetak.

Bez prestanka, Bogoslovija je radila do 1999. godine, kada su profesori i đaci evakuisani u Niš. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi, proterani iz svojih domova, oni koji nisu otišli iz svog grada.

U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen, da bi se obnovljena 2011, primila prve đake nakon rata. Prva generacija bogoslova posle rata maturirala je u Prizrenu 2016. godine. Bio je to do tada najduži period od 12 godina kada su prostorije škole bile nepristupačne za đake bogoslovije.

Prizrensku bogosloviju završili su, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i prethodni patrijarh Irinej.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.